Search This Blog

Translate

Pagina's

dinsdag 19 oktober 2010

Taste the waste

Documentaire van Valentin Thurn. We gooien net zo veel voedsel weg als we opeten. Van elke twee kroppen sla en aardappels belandt er één in de vuilnisbak, nog voordat ze de consument bereiken. 
Waarom worden de hoeveelheden weggegooid voedsel steeds groter? We vragen het aan verkopers, supermarktmanagers, Ministeries van Gezondheid, overheden en EU-bureaucraten. 


Taste the waste reist over de wereld om te zien hoe voedselverspilling plaats vindt, maar ook wat we er aan kunnen doen. Waarom overladen supermarkten hun schappen met een variëteit aan hetzelfde product? Waarom wordt sushi als varkensvoer gebruikt? Hoeveel draagt voedselverspilling bij aan wereldhonger? 
Maar we zien ook hoe we verspilling kunnen reduceren zonder verlies van de huidige standaard van leven. Taste the waste laat zien dat het ook anders kan. 


Deze documentaire laat mensen aan het woord die deze ongelooflijke verspilling een halt willen toeroepen: Gerhard, de 'dumpster diver' uit Wenen, afvalonderzoekers Felicitas Schneider uit Oostenrijk en Timothy Jones uit de VS, Pascal Nkwe Makongo, een keuterboer en activist uit Kameroen en Véronique Abounà Ndony, die de restanten van een groothandelsmarkt in Parijs sorteert voor een voedselbank. Al deze mensen werken toe naar hetzelfde doel, en hun inzet zou wel eens grootse gevolgen kunnen hebben: als het ons lukt om de hoeveelheid vermijdbaar voedselafval te halveren, dan zou dat net zo veel effect hebben op het wereldklimaat als wanneer we een kwart van alle auto's van de weg zouden halen.


Zie de video hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten