Search This Blog

Translate

Pagina's

woensdag 6 oktober 2010

Voorbeeldbrief inzake richtlijnen geneeskrachtige kruiden


Naar aanleiding van het artikel over de richtlijnen voor geneeskrachtige kruiden, die per 1 april 2011 zullen ingaan, hebben we op de redactie een voorbeeldbrief ontvangen van een verontruste lezer. Ze roept op om deze brief naar de regeringsleden te sturen en ook om deze door te sturen naar contacten. Bedankt voor je inspanning!

Beste mensen, beste burger,
Onze vrijheid van meningsuiting, vrijheid van keuze is constant in gevaar. De EU Commissie, die de meeste beslissingen neemt, functioneert meer en meer als een organisatie die dienend is voor Multinational corporaties. Toch kun je elke keer beslissen als individu, met elkaar als burgers er iets tegen doen om politici te herinneren dat ze hoofdzakelijk verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van de burgers die ze horen te presenteren en waarvoor ze dienen te zorgen dat ze gezond en vrij blijven. Het gaat erom dat je deze brief aan zoveel mogelijk vrienden, collega’s en kennissen doorstuurt. Als je persoonlijke contacten hebt in de politiek, TV, radio of kranten, dat je die mensen benadert en de onderstaande brief aan de emailadressen doorstuurt, met je handtekening eronder… (dat kan ook trouwens naar kranten en tv zenders) Zo laat je de sneeuwbal rollen met een groeiend resultaat.
Margalit Laufer te Amsterdam (margalit@upcmail.nl)Beste vertegenwoordigers,
Jullie horen ons, de burgers te vertegenwoordigen. Dit is waar het om gaat:
“Farmaceutische industrie slaat grote slag: Geneeskrachtige kruiden verdwijnen uit de EU!”
Miljoenen in Nederland en in heel Europa zijn het hier niet mee eens! Gaan jullie nu ons echt eens vertegenwoordigen en voor onze vrijheid van keuze vechten, ja of nee?
Als kruidenpreparaten verdwijnen en de kruidengeneeskundige ze niet meer mag voorschrijven dan betekent het dat de arts geen mogelijkheid heeft om zijn diagnose te stellen, geen therapie meer aan zijn patiënt kan geven vanuit zijn beroepskundigheid. Dit is tegen de vrijheid om je beroepskundigheid uit te kunnen oefenen.
Velen van ons, het publiek, hebben allang door dat handelswetten altijd centraal staan om alle aspecten van voedsel en medicijnen onder de macht van multinationals zoals Big Pharma en Agribusiness te brengen. Het is weer voor de zoveelste keer dat dit duidelijk wordt. Juist door zo een absurde, belachelijke wet die in richtlijnen verwoord werd en die vereist dat kruidenpreparaten dezelfde procedure volgen als de farmaceutische producten. Het maakt geen verschil of een kruid al duizenden jaren in algemeen gebruik is. Natuurlijk is het belachelijk… maar erg slim bedacht door Pharma om de kruidenhandelaar meteen de grond in te boren. Want de kosten om iets te bewijzen wat niet bewezen hoeft te worden zijn €95.000 – €143.000 per kruid en elke kruid van een mengsel dient apart behandeld te worden.
Wij vermoeden dat toen deze richtlijnen op tafel lagen jullie (we bedoelen het niet persoonlijk) daarover hebben besloten. We hebben geen woorden voor hoe belachelijk dit is en eisen dat dit alsnog teruggedraaid wordt!
Want het gaat natuurlijk ook om mensenrechten, vrije keuze etc. maar we weten dat geen een multinationale corporatie, noch politicus die in een machtspositie zit, zich iets van mensen rechten aan trekken. Dus willen we onze en jullie tijd niet verspillen aan praatjes over vrijheid van keuze, die toch niemand serieus neemt…
Waar gaat het dus dan wel om?
Dat deze absurde richtlijnen goed gekeurd zijn op 31 maart 2004. Directive 2004/24/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 (PDF)
Want deze richtlijnen zijn gekomen omdat Pharma en multinationals de natuur, vitaminen en andere soort voedsel en preparaten wilde inwisselen voor reguliere medicijnen en chemische substanties. Die waren onbekend en giftig. Daarop zijn er wetten gekomen om de gezondheid van het publiek te beschermen tegen gevaarlijke bijgevoegde substanties die aan ons eten en medicijnen toegevoegd worden. Deze waren waarschijnlijk goedgekeurd door wetenschappers die voor de bedrijven werkten en geen onafhankelijk onderzoek deden. (en daar hoeven we ook niet meer over te discussiëren want we hebben veel namen en genoeg bewijzen dat wetenschappers betaald worden door multinationals, ook de EFSA ( european food safety authority) en Codex Alimentarius zijn daaraan schuldig)
Dat was een tegenslag voor Pharma en anderen, toen de eerste wet uitkwam want het ging veel geld kosten.
Maar wij als publiek dachten nog steeds dat dat juist zo ging als je een vrije markt wil. Als je iets nieuws op de markt wil brengen, dan is dat jouw keuze, als het je te duur wordt, dan moet je beslissen het niet op de markt te brengen… En in dit geval omdat het gevaarlijk was voor de gezondheid, zijn er beschermende wetten gekomen waardoor je echt serieus onderzoek moest doen naar de gevaren van jouw medicijn of chemische toevoegingen.
En dit is dan het onbegrijpelijke en tegen het idee van vrije marktwerking in. Als het dan erg duur wordt wat doe je dan als slimme multinationaal. Dan ga je zorgen dat de hele markt onder dezelfde regels komt te staan. Dus een sinaasappel, een banaan, peterselie, kruiden moeten ook ‘onderzocht’ worden of ze giftig zijn… Het maakt dus niet uit of een kruid al duizenden jaren veilig en effectief gebruikt is.
Daar protesteren we tegen. We hoeven de planten en dieren in de natuur niet onder wetenschappelijk onderzoek te plaatsen. Alleen dat wat de mens onnatuurlijk aan de natuur wil toevoegen moet onderzocht worden omdat een wetenschapper maar een heel klein inzicht heeft in wat de gevolgen zijn voor de gezondheid van de mens of de ecologie door de veranderingen die hij maakt.
Hoe kan het in godsnaam zijn dat de Europese parlement zo iets doms heeft kunnen accepteren. Waarom stuurden ze de bedrijven die het onderzoek te duur vonden niet gewoon naar huis… niemand dwingt je chemische vitaminen te maken, als het je te duur is, dan doe je het toch niet… Maar nee, velen onder de parlement en de EU Commissie hebben deze multinationals juist geholpen en zelfs de wetten zo veranderd dat zij de kosten snel terug konden verdienen doordat ze andere bedrijven de grond in boren. Dus het kan alleen maar zijn dat de instemming voor deze richtlijnen die vereisen dat kruidenpreparaten dezelfde procedure volgen als de farmaceutische producten op een ondemocratische manier is gegaan of dat politici zijn omgekocht.
En daarom ja, het lijkt misschien laat, maar wij eisen dan ook dat jullie dat voor ons grondig uitzoeken en alsnog deze wet terugdraaien. Jullie zijn de professionals, jullie hebben advocaten in dienst, dit is wat de burgers van jullie vragen.
Wij willen af van de  “European Directive on Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD)” . Deze is begonnen met regels op te stellen en het gebruik van kruidenproducten te reguleren, kruiden die tot dan toe vrij verhandeld konden worden en nu komen we uiteindelijk in een absurde situatie waarin de kruiden verboden zullen worden.
We begrijpen dat het dan niet lang zal duren of we kunnen ook geen kruidenthee meer drinken, want ook in de gewone thee zijn kunstmatige smaken van kruiden ingevoegd en die theehandelaren zullen snel met hetzelfde systeem de kruiden thee wegwerken.
We hopen dan ook op een positief antwoord, we hopen dat jullie voorbij jullie politieke verschillen zullen gaan en jullie krachten bundelen om het ontstaan van deze wet uit te zoeken en uit te vechten tot het eruit is. Dan weten we ook dat jullie ons echt bewust als publiek serieus nemen. Schrijf ons a.u.b niet van die standaard bureaucratische brieven terug. Als je denkt dat jij er niets mee kan, of het ligt niet in jouw gebied, zorg dan ervoor dat het terechtkomt bij diegene die dat wel kan… maar voel je ook als een burger diens vrije keuze weggenomen wordt en doe er iets aan!
In afwachting op uw actie,
Hoogachtend,
Emailadressen:
Parlementsleden:
emine.bozkurt@europarl.europa.eu
thijs.berman@europarl.europa.eu
bastiaan.belder@europarl.europa.eu
bas.eickhout@europarl.europa.eu
lucas.hartong@europarl.europa.eu
dennis.dejong@europarl.europa.eu
judith.merkies@europarl.europa.eu
judith.sargentini@europarl.europa.eu
laurence.stassen@europarl.europa.eu
daniel.vanderstoep@europarl.europa.eu
corien.wortmann@europarl.europa.eu
marije.cornelissen@europarl.europa.eu
Ministerie van landbouw:
m.mijnlieff@minlnv.nl
c.gelinck@minlnv.nl
thijsvanson@minlnv.nl
Burger@Overheid.nl
ledenadministratie@pvda.nl
redactie@pvda.nl
voorzitter@pvda.nl
dig.istha@minvrom.nl
jan-jaap.eikelboom@minvrom.nl
paula.dejonge@minvrom.nl
gerard.westerhof@minvrom.nl
cie.vrom@tweedekamer.nl
Tweede Kamer:
voorzitter@tweedekamer.nl
p.vgeel@tweedekamer.nl
F.Halsema@tweedekamer.nl
M.Hamer@tweedekamer.nl
agneskant@sp.nl
m.rutte@tweedekamer.nl
A.Slob@tweedekamer.nl
r.verdonk@tweedekamer.nl
B.vdVlies@tweedekamer.nl
g.wilders@tweedekamer.nl
info@partijvoordedieren.nl
interneteuropa@groenlinks.nl
Landbouw Tweede Kamer:
J.Atsma@tweedekamer.nl
e.cramer@tweedekamer.nl
h.waalkens@tweedekamer.nl
W.vGent@tweedekamer.nl
J.Schreijer@tweedekamer.nl
r.poppe@tweedekamer.nl
J.Snijder@tweedekamer.nl
B.vHam@tweedekamer.nl
H.Jager@tweedekamer.nl
Auteur: Margalit Laufer
Bron: Argusoog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten