Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 29 oktober 2010

Planeten zoals de Aarde

Nadat astronomen zonnestelsels hadden onderzocht die op het onze lijken, kwamen ze erachter dat één op de vier van deze zonnestelsels mogelijk rotsachtige planeten zoals de Aarde herbergen.
Wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze vijf jaar lang 166 Zonachtige sterren tot op een afstand van 80 lichtjaar hadden onderzocht. Planeten buiten ons zonnestelsel zijn te ver weg en te klein om direct te kunnen zien met telescopen. In plaats hiervan zochten de astronomen naar kleine schommelingen die ontstaan wanneer sterren worden beïnvloed door de zwaartekracht van omringende planeten.
In het laatste decennium zijn op deze wijze meer dan 500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. De nieuwe studie is gepubliceerd in het magazine Science en stelt dat Aardachtige planeten relatief veelvoorkomend zijn.
“We schatten dat rond 23 op de 100 Zonachtige sterren planeten draaien die evenveel massa hebben als de Aarde,” zei Dr. Andrew Howard van de Universiteit van Californië in Berkeley. De techniek die is gebruikt door de astronomen kan echter alleen planeten detecteren die relatief dichtbij de ster staan. Dit betekent dat het aantal bewoonbare planeten waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

“In het komende decennium kunnen nieuwe methoden om planeten te ontdekken en nieuwe krachtige telescopen de juist ontdekte aardse werelden in kaart brengen,” besloten de wetenschappers.
De astronomen maakten gebruik van de twee 10 meter Keck telescopen op Hawaï om hun onderzoek uit te voeren. De afgelopen vijf jaar zijn 33 mogelijk Aardachtige planeten ontdekt die draaien rond 22 sterren.
Professor Geoffrey Marcey van het onderzoeksteam is ook lid van NASA’s Kepler-missie, waarbij 156.000 zwakke sterren worden onderzocht op mogelijke planeten. Het team verwacht binnenkort enkele honderden mogelijk bewoonbare werelden te ontdekken.
Vorige maand ontdekten astronomen al een planeet waar leven op kan bestaan. De planeet, Gliese 581 g, heeft drie keer meer massa dan de Aarde, bevat mogelijk vloeibaar water en de zwaartekracht op de rotsachtige planeet verschilt weinig van de onze.
Bron: Dailymail.co.uk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten