Search This Blog

Translate

Pagina's

dinsdag 5 oktober 2010

Gloeilamp blijft gewoon te koop

gloeilampen nog leverbaar
De oude vertrouwde gloeilamp moet verdwijnen van Europa en Den Haag. Hij gebruikt te veel energie terwijl led- en spaarlampen veel zuiniger licht geven. Maar door een maas in de wet kan de consument het peertje gewoon blijven kopen: in de bouwmarkt. Dat heeft RTL Nieuws ontdekt.


Bij bouwmarkten als Karwei zijn gewoon nog gloeilampen van 60 watt te koop. Dat zijn 'matte lampen' die eigenlijk allang uit de handel hadden moeten zijn. Philips biedt de lampen echter nog wel aan, voor niet-huishoudelijk gebruik. Een slimmigheidje, een maas in de wet, een onbedoeld bijeffect? In ieder geval is de lamp gewoon te koop en dat kan hij blijven zolang Europa de wet niet aanpast.Goed nieuws dus voor al die Nederlanders die de led- of spaarlampen nog niet zien zitten. Gewoon omdat ze lang niet altijd dimbaar zijn of omdat het licht toch net niet zo mooi wordt gevonden als dat van de gloeilamp. Maar hoe kan dat nou?
Per 1 september 2009 zijn sowieso alle gloeilampen vanaf 100 watt verboden voor in huis, maar ook alle matte lampen. Maar Europa had toen het de wet opstelde ook wel oog voor uitzonderingen. Zo is er nog geen led-lampje voor in de koelkast of in de afzuigkap. En ook lang niet alle auto's kunnen zonder de gloeilamp. Voor die gevallen is dus een uitzondering gemaakt.

Lees verder op: RTL Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten