Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 1 oktober 2010

Veel activiteit nabij rand zonnestelsel

IBEX explorer

Het is er koud, stoffig en er zijn geen planeten, maar aan de rand van ons zonnestelsel is er toch veel activiteit. Bewijs hiervoor is nu gevonden met behulp van NASA’s Interstellar Boundary Explorer (IBEX) sonde.
Geladen deeltjes worden uitgestoten door de Zon en botsen uiteindelijk tegen een soort interstellaire muur, het relatief ‘lege’ gebied tussen sterren. Deze interacties lijken een beschermende bel te creëren die de Aarde en het gehele zonnestelsel afgeschermd houden van de rest van de Melkweg.Astronomen zijn verrast nu IBEX laat zien dat het krachtveld een onverwacht dynamische, onvoorspelbare grens is. “Als we iets hebben geleerd van IBEX, is het wel dat de modellen die we tot nu toe hebben gebruikt voor interactie tussen de zonnewind en de rest van het sterrenstelsel geheel onjuist zijn,” zei David McComas van het IBEX-programma op donderdag tijdens een persconferentie van de NASA.
Algemeen werd aangenomen dat de expansie en het ineenkrimpen van de heliosfeer de cyclus van de zonne-activiteit volgt, maar recente bevindingen met de IBEX spreken dit tegen.
Andere verrassende ontdekkingen door IBEX omvatten bijvoorbeeld een mysterieus lintvan ongeladen deeltjes nabij de rand van ons zonnestelsel dat vorig jaar is gevonden. Het team van wetenschappers ziet dat de rand van ons zonnestelsel in een relatief korte periode enorm aan het veranderen is, maar kan (nog) niet begrijpen waarom dit gebeurt.
De bevindingen zijn op 29 september jongstleden gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten