Search This Blog

Translate

Pagina's

woensdag 13 oktober 2010

Rauwe voeding

Het vermeerderen van de hoeveelheid rauwkost in een dieet is door velen omschreven als een reis naar fysieke vernieuwing, geestelijke versterking en spirituele ontwaking. Mensen melden dat kwaaltjes als kouvatten en hoofdpijnen verdwijnen, een toenemende energie en een kalmere lichtere staat van zijn. Natuurlijke onbewerkte voeding bevat de grootste concentratie van bruikbare voedingsstoffen.

Rauwe en levende voeding is onder te verdelen in verschillende categorieën. Verse voeding omvat fruit, groentes en salades en is uitstekend vanwege het hoge water en vitamine gehalte. Een rauw dieet bestaat uit meer van deze verse voeding dan enige ander soort rauwe voeding. Verse groene voeding is vooral belangrijk vanwege de zuurstofverrijkende en base vormende effecten.

Gekiemd voedsel omvat naast ontkiemde zaden, granen en peulvruchten, ook groene kiemen zoals chlorofylrijk tarwegras en jonge zonnebloem plantjes. Als gevolg van het ontkiemingproces vertoont gekiemd voedsel een gigantische toename in vitamine inhoud. Ontkiemde peulvruchten kunnen op gewichtsbasis evenveel proteïnen bevatten als rood vlees, maar zijn volledig verteerbaar en bevatten niet het vet, de hormonen of antibiotica welke tegenwoordig worden aangetroffen in vlees. Rauwe noten en zaden worden makkelijker verteerbaar door ze eenvoudig 1-12 uur (afhankelijk van het soort zaad) te laten weken.

Superfoods is natuurlijk plantaardig voedsel met een bijzonder hoog arsenaal aan voedingstoffen, bijvoorbeeld tarwegras en spirulina. Dit is het soort voeding dat we zouden kiezen om onze gebruikelijke inname van mineralen, enzymen, aminozuren, essentiële vetzuren en alle andere essentiële nutriënten die bijdragen aan onze goede gezondheid te bevorderen.

Voeding verkregen door melkzuurgisting, zoals "zadenkaas" en zuurkool dat een vriendelijke bacteriecultuur bevat (zoals Acidophilus, Bifidus etc.) De goede bacteriën remmen de groei van onvriendelijke bacteriën ( E.coli, candida etc.) af en bevorderen een betere en snellere voedselabsorptie. Deze melkzuur produkten worden naast de kiemen, gerekend tot de categorie van "levende voeding".

Gedroogde voeding is ontdaan van zijn water bij een temperatuur lager dan 48 graden Celsius, 118 graden Fahrenheit. Dit is de temperatuur waarbij enzymen aangetast worden en het belangrijkste onderscheid tussen wat "gekookt" en wat "rauw" is. Een dehydrator is een speciaal ontworpen apparaat dat het mogelijk maakt om voedsel met meer gevarieerde structuren te creëren zoals brood of crackers.


Over enzymen
Enzymen doen essentieel werk in het lichaam; het activeren, veranderen, versnellen en vertragen van biochemische processen. We hebben enzymen nodig bij alles wat we doen, ook ademhalen, lopen en praten! Gedurende het veroudering proces raken de natuurlijke enzymen van ons lichaam uitgeput. Natuurlijke ongekookte voeding bevat precies die noodzakelijke enzymen die nodig zijn om het te verteren. Men heeft ontdekt dat enzymen vernietigd worden door verhitting, dus als we gekookte voeding eten doen we een aanslag op de beperkte voorraad enzymen in ons lichaam om dit te verteren. Dr.Edward Howell, die dit heeft onderzocht, deed er verslag van hoe ons lichaam enzymen naar de spijsvertering moet sturen die anders gebruikt hadden kunnen worden voor de zuivering, genezing en heropbouw van ons lichaam.

Zuur/base balans
Om in staat te zijn op efficiënte wijze voedingstoffen en zuurstof tot ons te nemen, en om in staat te zijn om ons te ontdoen van gifstoffen, moet ons lichaam op cellulair niveau in een voornamelijk basische toestand zijn. Een verzuurd lichaam is vatbaar voor allerlei soorten ziektes. We weten dat het standaard westers dieet voor een groter deel bestaat uit zuurvormende voeding (waaronder vlees en graan), dan uit voeding die basenvormend is zoals fruit en groenten.

Mineralen
De zuurgraad van ons voedsel wordt bepaald door de mineralen die het bevat.
Mineralen en sporenelementen, aangeleverd door ons dieet, zijn nodig voor de activering van vitaminen en de enzymen die ons lichaam doen functioneren en vormen de basis van alle organen en cellulaire structuren van het lichaam. Des te meer mineralen het voedsel heeft des te beter en men heeft ontdekt dat wilde voeding waaronder zeewier, en biologische voeding de hoogste hoeveelheden bevatten. Volgens Dr.Linus Pauling, die twee Nobelprijzen heeft gewonnen is: "Elke ziekte of kwaal uiteindelijk terug te voeren op een tekort aan mineralen". Een dieet dat rijk is aan mineralen draagt bij aan de schoonheid van onze huid en haar en aan een positieve gemoedstoestand.

Dierlijke produkten
Voor veel mensen is het worden van vegetariër een eerste stap in de richting van een gezonder en vriendelijker dieet. Een toenemend aantal studies waaronder ook de "China study" tonen een verband tussen vleesconsumptie en de veelvuldige voorvallen van degeneratieve ziekten zoals kanker, diabetes en hartkwalen.Gezondere en beter verteerbare eiwitbronnen zijn onder andere groene bladgroenten, amandelen, hennep- en sesamzaden, pompoen- en zonnebloempitten, boekweit, algen; zoals spirulina en chlorella, kiemen, durian en olijven. Onderzoek toont aan dat vegetariërs een uithoudingsvermogen hebben dat ongeveer tweemaal zo hoog ligt in vergelijking met dat van vleeseters. Veel topatleten waren vegetariërs ten tijde van hun grootste sport prestaties


Biologische voeding
Het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de landbouw dat sinds de tweede wereldoorlog drastisch toegenomen is, tast zowel onze gezondheid als leefomgeving aan. Het is aangetoond dat pesticiden, herbiciden en fungiciden kunnen leiden tot kanker, beschadigingen van het zenuwstelsel, geboorte afwijkingen, veranderingen in DNA, lever, nier, long en voortplanting problemen. Deze chemicaliën die volledig ongeschikt voor menselijke consumptie zijn, hebben tevens een vernietigend effect op de micro-organismen die de bodem composteren om nutriënten voor de plant vrij te maken. 
Dit is een van de redenen waarom ons hedendaags voedsel minder voedzaam is dan voedsel van een halve eeuw geleden. Biologische voeding is smaakvoller en geeft ons aanzienlijk meer vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en antioxidanten dan chemisch geproduceerde voeding.

Rauw Onderzoek
Het belang van rauwe voeding voor onze gezondheid en levensverwachting is wijd en zijd beschreven in een toenemend aantal wetenschappelijke studies. Nog een belangrijk stukje onderzoek waar veel over geschreven is in the rauwe voeding literatuur is het feit dat als we gekookt voedsel eten onze lichamen grote hoeveelheden witte bloedcellen produceren die zich naar onze darmen haasten. Deze reactie wordt "digestive leucocytis" genoemd waarbij het lichaam gekookt voedsel als vreemde indringer behandeld. Als we rauw voedsel eten, of als we rauw voedsel eten vlak voor gekookt eten, gebeurt dit niet. Dit fenomeen werd in de jaren dertig beschreven door Paul Kouchakoff.

Verschillen soorten rauw voedsel diëten
Gebruik makend van het 'Hippocrates Dieet en Gezondheidsprogramma' hebben holistische gezondheid centra zoals The Optimum Health Institute in San Diego of het Hippocrates Health Institute in Florida, reiniging en genezing programma's aangeboden aan duizenden cliënten in de laatste decennia. Gebaseerd op het werk van pionier Ann Wigmore, worden rauwe gerechten en sappen, met de nadruk op heel voedzaam, gekiemde en groene voeding, met inbegrip van tarwegras, geserveerd as genezende voeding.

De "Tree of Life Rejuvenation Centre" in Arizona, opgericht door Dr. Gabriel Cousens biedt cliënten een geïndividualiseerd "Whole Person" genezing programma, een programma gericht op de persoon in zijn geheel, gebruik makend van levende voeding. De nadruk hier ligt op het aanpassen van het dieet per individu met veel bezoekers op het low glycemic 'Living Green Diet', het levende groene dieet, wat zeer effectief blijkt te zijn in de behandeling van suiker verwante aandoeningen zoals hypoglycemia en candida.

'The Sunfood Diet Success System', bedacht door toonaangevende expert David Wolfe benadrukt de belangrijke rollen van fruit, bladgroentes, met inbegrip van wilde voeding en super voedzame 'superfoods', en vetten in een gebalanceerd dieet, binnen de context van een breder persoonlijk ontwikkelingsprogramma.

Ontgiften en reinigingskuren
Veel mensen schakelen over op rauwe voeding uit interesse voor een lichaamsreiniging van binnen uit. Zou je geschokt zijn als je wist dat je darmen zeer waarschijnlijk met een meterslange substantie die "mucoid plaque", verharde slijmlaag, genoemd wordt, bedekt worden - het onverteerbare overblijfsel van gekookte granen, dierlijke produkten en bewerkt voedsel dat je lichaam vervuilt en de opname van nutriënten bemoeilijkt? Het drinken van rauwe groene sappen iedere dag begint dit te verwijderen en het is ook mogelijk om kruiden preparaten of darmspoelingen te gebruiken om dit proces te versnellen. De meeste mensen ervaren na een reinigingskuur een enorme toename aan energie en daarnaast ook een geweldige verbetering van hun mentaal en emotioneel welbevinden.

Overgang tips
De enorme voordelen van rauwe voeding kunnen bereikt worden door de hoeveelheden rauw voedsel in je dagelijks dieet te verhogen tot 50-70% (op gewichtsbasis). Een dieet bestaande uit 80% rauwe voeding is voldoende om je immuunsysteem op topniveau te laten functioneren. Langzaam omschakelen, stap voor stap is het beste. Dit geeft je de kans om je aan alle veranderingen aan te passen, terwijl je negatieve of verslavende gewoonten loslaat. Geniet van het uitbreiden van je voedsel keuzes - het ontdekken en toevoegen van verse, gekiemde, uitgeperste, door melkzuurgisting verkregen, gedroogde, wilde, exotische en "super" rauwe voeding. 
Een begin maken kan zo simpel zijn als het toevoegen van een verse groentesap aan je dagelijkse dieet. Ontdek de verschillende benaderingen van rauw eten om een balans te vinden die voor jou goed voelt. Hoe meer kennis je hebt, hoe gemakkelijker het is om je eetpatroon aan te passen, dus lees zoveel als je kunt en praat met anderen die zich op het zelfde pad bevinden. Laat jouw doel van optimale gezondheid je allergrootste gids zijn!

Op het lichamelijke vlak komt slechte gezondheid voort uit de inname van gifstoffen of door de consumptie van voedsel dat het lichaam vervuild tijdens de spijsvertering en door een tekort aan mineralen of ander essentiële voedingstoffen.
Ziekmakende condities doen er jaren over om zich te ontwikkelen en gaan vaak onopgemerkt voordat het probleem als een ernstige gezondheidscrisis aan de oppervlakte komt. Een goede gezondheid ontstaat door je lichaam te ontgiften en jezelf te voeden met eten van de allerbeste kwaliteit.

Meer dan voeding alleen
De gedachten die je hebt, emoties die je voelt, het water dat je drinkt, de omgeving waarin je leeft en de lichaamsbeweging die je beoefent en de rust die je neemt hebben allen een diepe invloed op je leven en je gezondheid. Overweeg al deze dingen samen met de voeding en je bent zeker op weg naar succes!
Voel je natuurlijk goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten