Search This Blog

Translate

Pagina's

maandag 15 november 2010

Over het verband tussen Bellamy, Opensource, Ekosofia, Flowconomy en Basisinkomen…

Introductie

In december 2009 was ik (Iwanjka)  present bij een vergadering van een stuk of 10 gelijkgestemde bewegingen. Doel was om een vuist te maken en samen de verkiezingen te lijf te gaan. We waren te gast in het huis van Daisha Bol (Heel Nederland). Daar waren onder andere Mens & Spirit (Lea Manders), Partij van de Gerechtigeid, maar ook vertegenwoordigers van Heel Bewust Nederland (tevens trekkers stichting Reis, Hugo en Gerard), etc. (zie onder het hele rijtje).
Maar daar was ook Wim Wolbrink van Stichting Bellamy. Het heeft eerlijk gezegd een tijd geduurd voordat ik doorhad waar het om ging ‘Bellamy’. Het zal de naam zijn. ‘Belle Ami’, klinkt als ‘mooie vriend, goede vriend’. En als een naam een dergelijke associatie heeft, dan landen dingen lastig in mijn geest.
Inmiddels weet ik dat Bellamy een visionair was, een goed mens en schrijver. Ik wil zijn boeken nog lezen. Wat ik er van gelezen heb sluit volgens mij 100% aan bij hoe we Deniesa, de Nieuwe Ecologie willen inrichten.
Ik denk dat we snel kunnen besluiten zijn boeken toe te voegen aan de ‘fundamentals’ boekenreeks van Deniesa (zie menu item ‘Manifest’ -> basisboeken).
Over Basisinkomen, Groenen en Flowconomy
Een interessant gegeven is verder dat de stichting Bellamy nauw samenwerkt met devereniging basisinkomen en De Groenen (Paul Freriks). Noot: De gedachte achter het basisinkomen deel ik volledig. Mensen vrij maken is cruciaal om de flowconomy te implementeren. Na vele uren te hebben gepuzzeld over dit concept (basisinkomen implementeren), en met heel veel mensen hierover gesproken te hebben, begint bij mij echter steeds meer het gevoel te ontstaan dat je de gedachte achter het basisinkomen niet met geldmoet invullen, maar in natura moet (wil) doen.
En maar een klein deel in geld. Niet in de minste plaats omdat je het anders niet ‘verkocht’ krijgt in de wereld, maar ook om praktische redenen: de hoeveelheid geld die de overheid ‘we’ hebben wordt krapper en krapper, terwijl het aantal werkelozen en mensen zonder werk / inkomen toeneemt. En het fenomeen dat ook al geef je geld, vaak in de basisbehoefte niet voorzien wordt: er is geen woning beschikbaar voor het geld dat we geven, mensen geven het niet uit waar het voor bedoeld wordt, etc.
Ekosofia
Ecosofia… basismodel voor nederzettingen in Deniesa?
Een andere interessante ontwikkeling die hierbij past is bijvoorbeeld wat Martin Brasem met een groep mensen aan het doen is: zij willen met 100 mensen 25 hectare grond kopen en daar een landbouwenederzetting ‘Ekosofia‘ stichten. En het zo doen dat deze nederzetting geheel zelfvoorzienend is. En dat de mensen zelf de huizen bouwen. Dan kost een een huis (basisvoroziening) dus nagenoeg niets.
Als we nu in Nederland 100 van die nederzettingen (Neder – Nederland?) maken, en mensen die in de bijstand terechtkomen een plaats in zo’n nederzetting aanbieden? Uiteraard ongedwongen. Dan kunnen we wat ik hierboven beschrijf al laten gebeuren.

Brothers in Arms… weer gaan samenleven (broeders in onze armen)
En luister een keer naar ‘Brothers in Arms’ (van de Dire Straits):
“Some day you’ll return to
Your valleys and Farms… 
Dit lied gaat hier over!!! Over de trek van de mensen uit de steden, de hectiek en de waanzin… terug naar de balans en reason. Een profetie?
Venus Project
Dat is dus nu aan het gebeuren. En hoeveel mensen verlangen hier niet naar? Terug naar de natuur. Verbouw je land, zorg voor je naasten en verder… hoef je niets!!! Vergelijk dat met de stress van alledag waar we nu in leven.
Hier ligt ook een duidelijke link met het Venus Project. Terug naar de natuur en ict enautomatisering slim en respectvol inzetten…
Link met Integratie, vluchtelingen en ‘ontwikkelingswerk’ in Deniesa (zie ook Deniesa’s Manifest)
Ik kreeg zojuist deze mail van Christina Schagen (een lid van Deniesa) die ik zojuist binnenkreeg. Zij werkt met buitenlanders die moeten ‘inburgeren’ ed.  Zoveel stress en gedoe in die hoek… en weet je wat zij zei?
“Hoi Iwanjka,
Gisteren gaf ik conversatie/communicatie aan een groep van 5 mannen van 5 verschillende nationaliteiten.
Op een gegeven moment ontstond er een gesprek over zelfvertrouwen, dat was al heel mooi.
Een groot deel van het gesprek ging eigenlijk over geld. En ik zag de link met het zelfvertrouwen, en zei zelf ook.
Zij vertelden dat als zij geen salaris of geen uitkering meer zouden ontvangen, dat hunvertrouwen in het snel vinden van een andere bron van inkomsten, heel klein was.
We hadden al een keer eerder over het basisinkomen gecommuniceerd.
En gisteren kwam het weer naar boven: het basisinkomen. Zij zagen allemaal wat eenongekende mogelijkheden en vrijheid dat biedt.
Het was alsof het basisinkomen echt in ze wakker werd. Als een slapend aspect, dat nu wakker werd.
Als een bloemknop die nu open ging.
Zo werd dus een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Samenleving in deze mensen wakker.
Wat een feest!
Feestelijke groeten,
Christina”
Ook hier ligt dus weer een link…
Waar ik in geloof mbt ‘vluchtelingen’ of liever ‘migratie’ stromen: zet mensen niet eerst tig jaar in een asielzoekerscentrum. Laat ze nagenoeg direct doorstromen in een Ekosofia achtige ‘Livelyhood’. Waarbij ze ook meewerken op het land, etc. Bied ze ook de gelegenheid to studie. Dat kan ook in die locaties. Er zijn altijd mensen die willen ‘doceren’. En er is altijd internet.
En adopteer zoals Martijn Brasem in zijn boek voorstelt een land in de ’3e wereld’. Liefst waar niet teveel mensen op elkaar wonen zoals in Nederland. En sticht daar ook ekosofia achtige nederzettingen. Die zelfs kunnen uitgroeien tot steden. En kom overeen dat mensen uit Nederland daar heen kunnen stromen. Nederlanders, maar ook immigranten. En regel het zo dat Nederland niet nog voller wordt. Dat kan. Zonder druk. In harmonie, daar ben ik van overtuigd!!!
Link met opensource, crowdsourcing, flowconomy en Ervin Laszlo
En als laatste… meer en meer gaat het over ‘crowdsourcing’, ‘open source’ etc. Lees het boek van Barry Voeten (Colourcash). Hij is informaticus. Waarom kunnen we niet elk primair ecosysteemdeel via dezelfde gedachte ‘sourcen’? Waarom moet de ‘overheid’, ‘economie’, winstbejag, aandelenfondsen, hedge funds, ect. er tussen zitten? Juist, dat hoeft niet (meer). Niet meer dankzij het internet. Maarrrr…
Zoals Martijn Dashorst,oud collega uit mijn Utopics tijd, laatst tegen me zei toen ik hem vroeg hoe we de opensource principes konden gaan laten werken in de hele ecologie van onze samenlevig: “Dat lukt je niet als mensen geen geld krijgen, ontzorgt worden”. En zo is op dit punt de cirkel weer rond. Martijn is auteur van het boek ‘Wicket in action’. Martijn zie ik als ‘expert’ op het gebied van open source dynamica, en gaat hopelijk een keer spreken op een Deniesa Festival.
Zo blijkt dus dat de gedachte achter het basisinkomen cruciaal is om een noodzakelijkmechanisme (open sourcing / crowd sourcing) in onze samenleving in te vullen. Alleen als we hier een oplossing voor vinden kunnen we de quantum leap upwards, waar Ervin Laszlohet over heeft, maken… Het samenstel van deze onderwerpen zal zodoende een rode draad zijn door de festival reeks van Deniesa in 2011. Van Economie naar Open Economie naar Flowconomie en daarmee Harmonie….
En op deze manier snijden we een enorme vracht Verborgen Verlies uit onze samenleving (lees het manifest voor voorbeelden en nadere onderbouwing). Dadelijk kun je met twee dagen per week werk verdienen wat je nu in vijf dagen doet. En vrijheid en geluk neemt met vele factoren toe….
En zo komt het allemaal samen. Zullen we het gewoon gaan doen? Yes we can!
Amen, adem,
Iwanjka
_____
Voor de compleetheid het rijtje van bewegingen die geweest zijn. Nog bedankt aan Elbert Westerbeek voor het organiseren van deze meeting!
Bron: DeNieSa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten