Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 11 november 2010

Beste wapen tegen verkoudheid: 30 minuten wandelen

Volgens een nieuw onderzoek helpt regelmatig bewegen niet alleen om lichamelijk fit te blijven, maar beschermt het ook tegen verkoudheid. Mensen die vijf of meer keer per week bewegen, vatten minder vaak kou.En raken ze wel verkouden, dan hebben ze er minder last van. Dat beweert Dr. David Nieman, directeur van het Human Performance Laboratory. Volgens hem is een dagelijkse stevige wandeling van 30 minuten het beste wapen tegen verkoudheid.
Stevige beweging stimuleert de beweging van imuuncellen door het lichaam tot drie uur na de ‘workout’. Hoe meer personen bewegen, hoe vaker hun imuuncellen alert zijn op biologische ziekteverwekkers (‘pathogenen’).
Het onderzoek is begin november gepubliceerd in het British Medical Journal.
Fysieke beweging wint met afstand
In de studie werden de ademhalingsorganen onderzocht van 1000 personen, in de leeftijd van 18-85, gedurende 12 weken. De personen werd daarnaast gevraagd hoe vaak ze bewogen en hoe fit ze zich voelden.
Het bleek dat de duur van de verkoudheid 43% tot 46% korter was bij mensen die 5 keer per week of vaker intensief bewogen dan bij personen die één per week of geen keer trainden.
Bovendien waren de verkoudheidsymptonen 42% minder ernstig bij de fitste personen dan bij de minst fitte personen.
Nieman:”We hebben gekeken naar het dieet van mensen, hun mentale stress, gewicht, opleiding, geslacht, noem maar op. Maar het bleek dat fysieke activiteit met kop en schouders boven alle andere factoren uit stak.”
Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die ouder zijn en getrouwd minder snel verkouden worden dan jonge of single mensen. De verklaring hiervoor luidt dat oudere mensen meer antilichamen hebben opgebouwd dan jonge mensen. En getrouwde mensen blijven vaker thuis waardoor ze minder vaak worden blootgesteld aan ziektekiemen.
bron: Hetkanwel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten