Search This Blog

Translate

Pagina's

zaterdag 27 november 2010

Geen oerknal maar kosmische cycli?

De cirkelvormige patronen binnen de kosmische achtergrondstraling suggereren dat ruimte en tijd niet ontstonden tijdens de oerknal, maar dat ons universum continu cycli afwikkelt, of zogenaamde ‘aeonen’.
Dit stelt theoretisch natuurkundige Roger Penrose van de Universiteit van Oxford ondersteund door data die zijn verzameld met behulp van de WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). Hij noemt het ook wel conformele cyclische kosmologie.
Concentrische cirkels
De bevindingen van Penrose druisen in tegen het algemeen geaccepteerde kosmologische model wat stelt dat het universum zo’n 13,7 miljard jaar geleden plotseling uit het niets ontstond, extreem snel begon uit te dijen en waar vervolgens sterren, planeten en uiteindelijk de mens uit zijn ontstaan.
Het bewijs is vergaard door Vahe Gurzadyan van het Yerevan Natuurkundig Instituut in Armenië, die zeven jaar aan data van WMAP heeft geanalyseerd. Penrose en Gurzadyan zeggen dat ze duidelijke concentrische cirkels in de data hebben geconstateerd.
Kosmische cycli
Kosmische achtergrondstraling lijkt overal te bestaan als een uniforme gloed aan microgolven. Wanneer deze straling echter zeer nauwkeurig gemeten wordt, kan men extreem zwakke variaties in de helderheid ontwaren, ook wel anisotropie genoemd. Deze variaties zijn gecodeerde schatten aan informatie over de eigenschappen van ons universum.
De gevonden fluctuaties laten de wetenschappers als het ware een blik werpen in andere kosmische cycli.
Julian Barbour van de Universiteit van Oxford zei dat de cirkelvormige patronen ‘opzienbarend en sensationeel zouden zijn wanneer hun bestaan kon worden bevestigd’. Hij voegde toe dat veel kosmologen de oerknaltheorie ondersteunen en dus zeer kritisch zullen kijken naar de nieuwe bevindingen.


Tekstbron: Niburunews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten