Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 30 september 2010

Alles over hennep en haar gebruik

Cannabis Sativa
In India werd cannabis gebruikt ergens tussen 2000 en 1400 voor Christus en in de Arabische landen in de dertiende eeuw na Christus. Deeltjes van de hennepplant werden ook gevonden op de mummie van farao Ramses II (ongeveer 1200 voor Christus). Ook de Romeinen en Grieken waren op de hoogte van de werking van cannabis en gebruikten het als medicijn. In West-Europese landen werd cannabis in de Middeleeuwen vooral gebruikt voor het maken van touw, kleren en als windkering, hoewel sommigen ook op de hoogte waren van de psychoactieve eigenschappen.


Als genotmiddel heeft cannabis onder andere bekendheid gekregen door de Franse schrijver Baudelaire die onder invloed van cannabis enkele van zijn beroemdste werken schreef. In de Verenigde Staten beleefde cannabis gebruik een belangrijke opleving gedurende het verbod op alcohol in de jaren twintig. In de jaren zestig werd cannabis een onderdeel van de "flowerpower" beweging en begon een groot deel van de jongeren uit alle lagen van de bevolking in de Verenigde Staten en Europa het te gebruiken.


In de vorige eeuw hadden extracten van cannabis een belangrijke plaats in de Nederlandse apotheken. Ze werden onder andere toegepast bij krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen en migraine. Omdat op de meeste terreinen echter in de loop der jaren betere geneesmiddelen ontwikkeld werden, werd cannabis langzaamaan steeds minder gebruikt. Het bleef echter tot en met 1958 een officieel geneesmiddel, onder de naam "Extractum Cannabis indicae". Sinds enkele jaren staat het gebruik van cannabis als geneesmiddel opnieuw ter discussie.


Het onderzoek naar cannabis begon in de negentiende eeuw. In de jaren veertig werden twee belangrijke stoffen uit de hennepplant geïsoleerd, cannabinol encannabidiol. In de jaren zestig lukte het om de stof delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) uit de hennepplant te isoleren, dit is de belangrijkste psychoactieve stof. Snel hierna werden vele andere stoffen uit de hennepplant geïsoleerd en hun structuren in kaart gebracht. Eind jaren tachtig werden in het menselijk lichaam natuurlijke receptoren (cannabinoïd-receptoren) ontdekt, waar cannabis op aangrijpt. Begin jaren negentig werdanandamide ontdekt, een van nature in het menselijk lichaam voorkomende stof die op dezelfde receptoren aangrijpt.

Huishouden / Algemeen.

De mannelijke plant is in de eerste plaats een onovertroffen vezelplant, die de vezels levert waaruit touw en papier gemaakt worden. Uit hennepzaad wordt olie geperst die wordt toegepast in verf en vernis. Ook dient het als vogelzaad. De plant geldt in veel streken als windkering in de land- en tuinbouw. Fossiele brandstoffen kunnen deels vervangen worden door hennep.


Medicinaal.

Hennepzaad olie is rijk aan essentiële vetzuren, linoleic en linolenic acid en gamma-linolenic acid (GLA). Het heeft geen psychoactieve eigenschappen, omdat het geen THC bevat. Hennepzaad olie wordt aanbevolen bij de behandeling van huid aandoeningen (eczeem, psoriasis), hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, reuma, ontstekingen en diabetes.

In Nederland werd cannabis in de vorige eeuw toegepast bij verschillende aandoeningen, zoals krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen en migraine.
Als geneeskruid worden de in de bloeitijd verzamelde toppen van de vrouwelijke plant gebruikt.


Werking en karakter.

Pijnstillend, krampwerend, psychoactief, ontspannend, eetlustopwekkend, slaapopwekkend.


Gebruik.

Aan het effect van hennep bij de volgende aandoeningen wordt nog steeds onderzoek gedaan. Er bestaan al bewijzen dat hennep hierbij een gunstige uitwerking kan hebben.


- Pijn bij kanker


- Misselijkheid en braken wegens chemotherapie


- Extreme vermagering, verlies van eetlust bij AIDS


- Spierspasmen bij multipele sclerose


- Anorexia nervosa


- Glaucoom


- Migraine


- Astma


- Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette


Toepassingen met etherische olie.

Tegenwoordig is er THC vrije etherische olie van hennep verkrijgbaar en heeft dus geen psychoactieve bijwerkingen. Het is een lichtgele olie. De reuk van de etherische olie is bloem-, hout- en kruidachtig. De smaak is bitter.


Eigenschappen:

Ontstekingsremmend, verminderd zwellingen, anti allergisch, het reukvermogen wordt erdoor verbeterd, ontspannend, versterkend.


Te gebruiken bij:

Hoest, bronchitis, verzwakt reukzintuig, astma, hooikoorts en andere allergische reacties, huidirritaties, eczeem, ontstekingen, nerveusheid, slapeloosheid, angsten, onrustigheid.


In de plant aanwezige stoffen.

In de hennepplant komen meer dan vierhonderd verschillende stoffen voor.
Ongeveer zestig daarvan zijn uniek en komen in geen enkele andere plant voor. Deze stoffen worden ook wel cannabinoïden genoemd.


De stof die het meest verantwoordelijk is voor de lichamelijke en psychische werking van hennep istetra-hydrocannabinol (THC). Andere stoffen in hennep zijn cannabinol (CBN) en cannabidiol, deze stoffen beïnvloeden de werking van THC.


THC lost net zoals andere cannabinoïden goed op in vet, maar niet goed in water.


Actieve bestanddelen in de Etherische olie.

De meest voorkomende componenten in de etherische olie van hennep zijn de terpenen myrceen, b- en trans-caryophylleen

Andere componenten in de etherische olie zijn:


Monoterpenen: alpha- and beta-pineen


Sesquiterpenen: alpha-humuleen, allo-aromadendreen


Terpeen oxides: caryophylleen oxide, bisabolol


Voor meer informatie, zie:
Alles over Hennep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten