Search This Blog

Translate

Pagina's

woensdag 9 november 2011

Hypotheekvrij, gerenoveerd gezinshuis van 30 m² voor slechts $ 15.000,-


(Treehugger | Kimberley Mok | vertaling Hansjelle Dijkstra) 


Voor degenen die er over denken om kleiner te gaan wonen, maar niet persé in een echt klein huis, is er een aantal inspirerende mogelijkheden, bijvoorbeeld in het opknappen van een “Shotgun huis” –een lange smalle behuizing zonder entreehal, o.a. te vinden in het Zuiden van de Verenigde Staten. (Deze naam is gekozen omdat je zogenaamd een kogel in een rechte lijn door het huis zou kunnen afvuren, dwars door de geopende deuren).
shotgun house

Ingegeven door de wens om schulden- en hypotheekvrij te zijn, en om snel over een eigen huis te kunnen beschikken,  werd deze mooie renovatie in slechts zes weken uitgevoerd door een familie in Arkansas, voor een bedrag van $ 15.000,-. Bekijk een videorondleiding
door het huis en hoor hoe ze dat hebben gedaan.De familie koos voor dit huis na de beslissing dat campers of caravans te duur waren en dat een woonoppervlak van 10 m² te klein was. Na het proces van terugschakelen van ongeveer 185 m² naar 30 m² beschikt deze familie nog steeds over de gebruikelijke voorzieningen als wasmachine, wasdroger, opslag en een fatsoenlijke eetruimte.
Hun 13 jaar oude zoon heeft nog steeds zijn eigen slaapkamer, die zich bevindt op de verdieping  boven de keuken, en waar hij tot zes (zes!) vrienden kan ontvangen (de familie heeft plannen om het dak boven deze kamer te verhogen). Er is zelfs plaats voor twee tot acht gasten, dankzij de sofa in de woonkamer, die uit te klappen is tot bed. Naast het huis is er een kleine werkplaats waarin de familie hun kleine ambachtelijke bedrijfje runt. Ze hoeven alleen maar de huur te betalen voor de grond waar het huis op staat, een bedrag van 145 $ per maand.

Fair Companies geeft meer achtergrondinformatie over de video en over hoe ze de overstap maakten van gebonden zijn aan hoge woonlasten naar een schuldenvrij bestaan:

Twee jaar geleden woonde Debra en haar gezin in een huis met een oppervlak van bijna 200 m² op een stuk grond van ongeveer 6.000 m².  Toen haar man zijn baan verloor namen ze samen vier banen aan om de hypotheek te kunnen betalen, totdat ze zich op ’n dag realiseerden dat ze ook andere keuzes konden maken.
  
Voordat hun zoon werd geboren hadden Debra en Gary 9 jaar in zeer kleine huizen in Zuid-Amerika gewoond. Klein wonen werd niet gevoeld als een offer, maar als een manier van leven die geconcentreerd was op wat belangrijk is. Ze besloten dat ze terug wilden grijpen op die levensstijl.
  
Ze stopten met zo hard te werken, verkochten alle overbodige spullen, of gaven die weg, en gingen op zoek naar het perfecte kleine huis. Debra had altijd al een zwak voor huizen in de Mississippi Shotgun bouwstijl, en op zekere dag, toen ze de Craigslist doornamen, (voor Nederland bijvoorbeeld Marktplaats), viel hun oog op een advertentie voor een plaatselijke firma in Arkansas die kleine huizen op maat bouwde voor een prijs die zou kunnen betekenen dat er nooit meer hypotheek hoefde te worden betaald. Zes weken en 15.000 $ verder bezaten ze hun eigen volledig-afbetaalde woning. Vandaag wonen Debra, haar man en hun 13-jarige zoon in een huis met een oppervlak van 30 m², dat geen offers van hen vraagt, maar precies is wat ze nodig hebben.

Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe de Kleine Huizen Beweging niet beperkt hoeft te blijven tot vrijgezellen of tot eenvoud-zoekende-asceten – deze manier van wonen is ook aantrekkelijk voor gezinnen die geen schulden of chaos willen, voor zover lokale bestemmingsplannen dit toelaten.

Bron:


www.treehugger.com

Vertaling: Earthmatters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten