Search This Blog

Translate

Pagina's

maandag 28 november 2011

Basis-inkomen Japan en denktank in Nederland voor economische hervormingen


Een denktank onder leiding van oud-Rabotopman Herman Wijffels wil de financiële sector definitief veranderen. Dat meldt de Volkskrant.
Daarnaast gaan in Japan steeds meer stemmen op om een eerlijke en rechtvaardige samenleving te creëren door iedere burger onvoorwaardelijk een basisinkomen te geven.
De denktank van Wijffels doet voor de verandering van de financiële sector negen aanbevelingen. Afschaffen van de bonussen, nuts- en zakelijk bankieren uit elkaar halen, hogere kapitaalbuffers en meer ethiek in de sector zijn daarvan een paar voorbeelden.
“Ik vind het belangrijk dat de vertrouwenskloof tussen banken en consumenten drastisch wordt verkleind. De belastingbetaler moet niet opdraaien voor de kosten, als banken door eigen toedoen in moeilijkheden komen,” zei Wijffels op vrijdagavond in Nieuwsuur.
De denktank vindt samengevat dat de financiële sector veiliger, simpeler en soberder moet worden. Ook zouden financiële instellingen weer dienstbaar moeten zijn aan de samenleving en het korte-termijn-denken moeten laten varen.
Basisinkomen
Het basisinkomen in Japan zal gericht zijn op sociale rechtvaardigheid in een democratische samenleving. Dat betekent dat iedereen vrij en gelijk is, dat iedereen gelijke kansen heeft en dat het verschil tussen inkomens zo klein mogelijk is.
Het invoeren van een basisinkomen tussen 500 en 750 euro werd een halve eeuw geleden voor het eerst geopperd door professor Shuji Ozawa en sinds kort beginnen kranten en radiostations er verslag van te doen. Ook worden er inmiddels bijeenkomsten georganiseerd om mensen te informeren over het basisinkomen.
tekstbron:Niburu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten