Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 24 augustus 2012

De Keukentuin: Eerste biologisch tuincentrum van Nederland (video)


De Keukentuin: De naam zegt het al: Kruiden voor keuken en tuin; en... sinds kort ook groentenplantjes en groenten uit de kas en van het land.

In 1996 zijn wij, Marcel en Jeanette Douma gestart met het biologisch telen van kruidenplantjes en groenten in Het Westland. Daar werd het ons veel te druk en konden wij onze 4 kinderen niet meer geven wat wij vroeger als kind beleefd hadden in de weilanden, slootjes, bomen etc.

Dus op naar het Noorden waar wij ons plekje gevonden hebben in Zuidbroek, tussen het oude en nieuwe Winschoterdiep. In de kas zijn wij verder gegaan met het telen van kruidenplantjes en hebben wij onze oude hobby weer opgepakt: "vreemde groenten" telen, voortgekomen uit verre reizen waarbij meegenomen zaadjes hier werden geprobeerd. De kruidenplantjes worden verkocht in reformwinkels en op biologische boerenmarkten zodat vele liefhebbers onze plantjes in heel Nederland kunnen aanschaffen.

Biologisch telen houdt in dat wij de planten de tijd geven om te groeien, zodat smaak, geur en kracht optimaal zijn. Bij kunstmatige belichting en verwarming groeien de planten wel sneller, maar geforceerd. De goede eigenschappen komen daardoor niet tot hun recht. Ook kunstmest en chemische bespuitingen tegen ongedierte en ziekten zijn bij ons taboe. Van een kruidenplantje moet je kunnen plukken en eten terwijl je door de tuin loopt of tijdens de barbecue in de tuin. Komkommers moet je gewoon met schil kunnen eten en tomaten afboenen voor ze in de sla gaan moet ook niet nodig zijn.
Gewoon iets uit het vuistje als tussendoortje eten, zo vers van het land, is bij ons heel gewoon.


Buitenlandse Biologische Kruiden


Na een aantal jaren "gewone" kruiden te hebben geteeld, ontstaat toch na verloop van tijd weer het gevoel om, net als met groenten, wat verder te gaan. Chinese Bieslook, Thaise Basilicum, Borage, Hyssop, Lievevrouwebedstro, dropplant, stengelui, bladpeterselie en andere kruiden komen nu dan ook standaard in ons assortiment voor. En wat je merkt aan het publiek als je hier enthousiast over verteld is dat ook zij enthousiast worden en bereid zijn op culinaire ontdekkingstocht te gaan.

workshops en rondleidingen


Gezien het enthousiasme en de vele vragen van de mensen hebben wij besloten onze kwekerij open te stellen voor publiek. Standaard zijn wij vrijdagmiddag en zaterdagochtend geopend, en op afspraak ook door de weeks.
Het hele jaar door geven wij workshops. U leert in 3 uur tijd alles over kruiden, van opteelt tot gebruik en neemt een aantal leuke dingen mee naar huis. Neem gerust kontakt op. Groepjes vanaf 6 personen.

Ook rondleidingen en lezingen kunnen worden verzorgd, al dan niet met een proeverij en/of diapresentatie. Proeverijen vanzelfsprekend met biologische ingredienten en zoveel mogelijk produkten uit onze eigen kwekerij.
De groenten halen we van het land, U eet ze in de kas en mag al naar gelang Uw smaak naar hartelust kruiden toevoegen.

Landwinkeltje


Sinds 2005 hebben wij ook een landwinkeltje met groenten van het seizoen en geitenkaasjes, (kruiden)-koekaas, vlees en droogwaren als koffie, macaroni etc.
Wij onderscheiden ons door alleen biologische produkten te verkopen voorzien van het eko/demeter-keurmerk. Onze voorkeur gaat uit naar streekprodukten met een van deze keurmerken.

Een uniek systeem is dat U zich op kunt geven voor de nieuwsbrief of onafhankelijk hiervan kunt bestellen. Geef dan wel even aan of U nieuw bent bij "opmerkingen" dan kunnen wij U de instructies doormailen voor het vervolg.
Alles wordt vers voor U geoogst dan wel ingekocht. Vanaf heden is pinnen mogelijk.
Ons e-mail adres is: contact@keukentuin.nl

Afhalen in onze winkel in Zuidbroek
Afhaaltijden voor de boodschappen: vrijdag tussen 13.00 uur en 18.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur.

Bezorgen in Finsterwolde
We bezorgen in Finsterwolde vrijdag tussen 17:30 en 19:30.

Afhaalpunt Veendam
Sinds januari 2011 is het ook mogelijk het door U zelf samengestelde pakket af te halen Bij de G&W-winkel in Veendam. Afhaaltijden : Zaterdag van 9.30-17.00 uur.


Afhaalpunt VersVoko Groningen
NIEUW: Sinds augustus 2011 is het ook mogelijk het door U zelf samengestelde pakket af te halen op dinsdag tussen 17.30 en 19.00 op het Voko, Grote Leliestraat 41 en op dinsdag tussen 18.00 tot 21.00 uur op Bentismaheerd 34 te Groningen. Bankrekening: M.Vierstra, Groningen.
Nieuwe deelnemers die als afhaallocatie Bentismaheerd kiezen, kunnen het beste vooraf even contact opnemen met mij, dan kan ik ze de plek wijzen.
Dit kan telefonisch (0624147711), of per mail naar versvokogroningen@gmail.com

Rekeningnummer 309853532. Website: www.versvoko.nl/groningen | Facebook: www.facebook.com/versvokogroningen
Wilt U op de hoogte blijven van onze aktiviteiten, mailt U ons dan via het contactformulier met als referentie: workshop. Bellen mag ook: 06-22203623 of faxen: 0598-382588.

Bron: www.keukentuin.nl

1 opmerking:

  1. Ik vind dit blog.I ben echt blij dat ik heb dit bericht informatie over gevonden is heel nuttig voor ons. i zeker deze website lief te hebben, te houden op het. Excellent post.

    http://www.inuwtuin.nl

    BeantwoordenVerwijderen