Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 31 augustus 2012

Lowlands University 2012 - Herman Wijffels


Lowlands University 2012 - Herman Wijffels from Coolpolitics on Vimeo.

Het huidige politieke systeem is failliet. Het financiële bestel is vastgelopen. De economie is niet meer van deze tijd, want het is ecologisch te belastend en organisatorisch zit het op allerlei fronten mis.

volledig onderschreven door Herman Wijffels, oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Als openingsspreker tijdens de zogeheten Lowlands University gaf hij daarover op vrijdag 17 augustus j.l. een onthullende lezing van drie kwartier.

Daarna was hij ’s avonds te gast in het programma Nieuwsuur, maar daar mocht hij slechts praten over het faillissement van het politieke systeem in Nederland. Deze uitzending is via deze link te bekijken; Wijffels is daarin vanaf de 20e minuut tot de 29e minuut te zien.


In zijn Lowlands-lezing zegt Wijffels onder andere het volgende:

"… een kernprobleem waar we nu tegenaan gelopen zijn, dat is de aard van het financiële stelsel, eigenlijk de aard van hoe geld ontstaat. En dat is een misschien niet algemeen bekend fenomeen, maar geld komt voor het overgrote deel in de wereld als schuld. En dat gebeurt via de zogenaamde geldscheppende functie van het bankwezen. En dat is, het ontstaat uit niets anders dan een boekhoudkundige transactie.” (00:11:37 min.)

“… omdat er ook zo'n grote premie staat op geldschepping door banken en de geldschepping via schuldcreatie.... dat we voorbij houdbare grenzen zijn gegaan.” (00:11:51 min.)

Herman Wijffels, tegenwoordig hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit Utrecht, senior advisor bij het Utrecht Sustainability Institute (USI) en voorzitter van het Sustainable Finance Lab (SFL), sprak ook over wat de SOPN aanduidt als dezorgfraude. Ook in deze zaak durft Wijffels de vinger precies op de zere plek te leggen.

Tekstbron: Pateo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten