Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 25 maart 2011

12 Medische mythen ontkracht

(Dr Mercola) CNN heeft onlangs een lijst gepubliceerd van de waarheid omtrent 12 gezondheidsmythes. Onder deze mythen bevinden zich onder andere: “als je scheel kijkt blijven je ogen zo staan”, “eet de korstjes van je brood, ze zitten vol anti-oxidanten” en “om van de hik af te komen moet iemand je laten schrikken”.
Serieus?
Er gaat een enorme hoeveelheid disinformatie rond die ervoor zorgt dat er een epidemie gaande is van chronische ziekten zoals dat nooit eerder is voorgekomen in de menselijke geschiedenis en hun grootste zorg is of je ogen zo blijven staan als je te lang scheel kijkt???
CNN heeft geen idee van de waarheid...

Het voornaamste doel van hun artikel is entertainment aangezien het helemaal niets te maken heeft met de echte top van gezondheidsmythes. Met dit soort artikelen maakt CNN deel uit van het probleem dat de mensheid steeds weer wordt voorzien van misinformatie en op die manier om de tuin wordt geleid met nonsens.
Hieronder zal ik 12 ECHTE mythes ontmaskeren waarvan CNN de moeite niet heeft genomen om ze te vermelden ondanks dat deze de oorzaken zijn van onnodig lijden en vroegtijdige sterfgevallen.

Met alle medische misinformatie waaraan we op dit moment dagelijks worden blootgesteld is het nogal teleurstellend dat CNN zendtijd verspilt aan weer het zoveelste flut-entertainment-item,  om over zogenaamde gezondheidsmythen te discussiëren die in feite niets met je gezondheid te maken hebben.
Geloof me, er is geen tekort  aan echte gezondheidsmythen en deze hebben een enorme impact op tienduizenden, zo niet miljoenen mensen.
Hier is mijn eigen lijst van top 12 gezondheidsmythen waarvan CNN geen enkele heeft genoemd:

1: Cardio-training is een van de beste manieren van sporten
De afgelopen jaren zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat conventionele cardio-training zoals joggen, niet zo geweldig is als het lijkt te zijn en dat je je gezondheid werkelijk kunt verbeteren door een kleine aanpassing in je cardio-training aan te brengen. Het probleem is dat traditionele cardiotrainingen alleen je langzame spiervezels in je ‘rode’ spieren traint en je witte supersnelle spiervezels compleet negeert. “Peak 8” verwijst naar piek oefeningen die een of tweemaal per week kunnen worden gedaan om je hartslag op te voeren tot een anaerobische drempel gedurende 20 tot 30 seconden gevolgd door een herstelperiode van 90 seconden.
Om deze oefeningen uit te voeren moet je tot vlakbij, zo niet over je maximum hartslag gaan op de laatste interval. Je maximum hartslag wordt berekend als volgt: 220 slagen min je leeftijd. Je zult een hartslagmeter nodig hebben om dit te kunnen contoleren aangezien het praktisch niet mogelijk is om je hartslag handmatig te meten boven de 150. Onderzoekers hebben ontdekt dat cardio interval trainingen een uniek metabolisch effect hebben dat voornamelijk verantwoordelijk is voor de grote voordelen die deze training oplevert.  Onderbroken sprinten levert een hoge level van chemische verbindingen op die catecholamines worden genoemd.
Dit zorgt voor een hogere verbranding van onderhuids vet en het vet wat tussen je spieren zit. Het resultaat verhoogt de vet-oxidatie en wordt geacht om gewichtsverlies te versnellen. Het is ook de enige vorm van training die zal zorgen voor een hogere hormoonspiegel. Dit wordt vooral belangrijk als men ouder is dan 30. De groeihormonen beginnen dan gestaag af te nemen. Het is veel veiliger en goedkoper om je eigen groeihormonen weer aan te leren maken op een natuurlijke manier door de  Peak 8 type oefeningen dan om ze via injecties te krijgen, zoals veel atleten doen voor zo’n $1500 per maand.

2: Vaccinaties zijn veilig en effectief en voorkomen ziekte
Ik begrijp volledig dat dit voor veel mensen een onderwerp is wat niet ter discussie staat omdat ze geloven dat de vaccinatie een van de grootste ontdekkingen is op het gebied van volksgezondheid in de menselijke geschiedenis.
Als jij dat ook gelooft, laat me je dan aanmoedigen om in ieder geval open te staan voor andere meningen en eens te onderzoeken wat vele gerespecteerde artsen, wetenschappers, klinieken en zelfs voorstanders van veilige vaccinaties inmiddels onderkennen.
Je kunt overwegen om het artikel Read This Before Vaccinating for Anything, om je op weg te helpen met je onderzoek.
Als het op vaccinaties aankomt zijn er 3 belangrijke kwesties om te overwegen:
 • Ten eerste; is het vaccin in kwestie veilig?
 • Ten tweede; voorkomt het vaccine de ziekte effectief?
 • Ten derde; welke vaccins kunnen veilig en effectief tegelijkertijd of snel achter elkaar worden gegeven?
Deze punten zijn voor de meeste vaccins helaas niet voldoende onderzocht en voor de vaccins die wel uitgebreid zijn bestudeerd is in veel gevallen gebleken dat ze ofwel onveilig, ofwel niet effectief zijn, of zelfs beide.
Voorstanders van veilig vaccineren zeggen al heel lang dat vaccinaties het kwetsbare immuunsysteem van een kind kunnen overstimuleren. In sommige gevallen krijgt het kind juist de ziekte waarvoor het ingeënt is, of erger. Wanneer verschillende vaccins tegelijkertijd worden gegeven, de zogenaamde cocktail, kan hun interactie het immuunsysteem, wat volop in ontwikkeling is, volledige overdonderen. Dit is het grootste probleem met vaccinaties in het algemeen; het negatieve effect op natuurlijke, primaire afweersysteem van het menselijk lichaam tegen ALLE ziektes.
Als je nu overweegt dat tegen de tijd dat je kind vier jaar is en meedoet aan het vaccinatieprogramma van de overheid, hij ongeveer 48 dosis van 14 verschillende vaccinaties heeft gehad. Van dit aantal zal 36 worden gegeven in de eerste 18 maanden van zijn leven, de periode waarin het lichaam en de hersenen van je kind aan een enorme ontwikkeling onderhevig zijn. Publieke gezondheidsmensen hebben NOOIT kunnen bewijzen dat het daadwerkelijk veilig is om deze hoeveelheid vaccins toe te dienen aan kinderen. Verder kunnen zij niet verklaren waarom er, gelijkoplopend met het toenemende aantal vaccinaties, en explosie lijkt te zijn van neurologische aandoeningen en aandoeningen aan het immuunsysteem bij Amerikaanse kinderen .
Dit onderwerp beslaat zoveel terrein dat het onbegonnen werk is om zelfs maar te proberen om in dit artikel een opsomming te maken van de vele gevaren en het gebrek aan betrouwbare informatie voor alle vaccinaties die op dit moment worden gegeven.  
Voor meer informatie kunt u terecht op onze vaccinatie pagina  http://vaccines.mercola.com/

3: Fluoride in het water verlaagt het risico op gaatjes
De theorie achter het toevoegen van fluoride aan drinkwatervoorziening ziet er in eerste instantie goed uit - om het aantal gaatjes in kindertanden te helpen verlagen. De gevaarlijke bijwerkingen van fluoride voor de gezondheid wegen echter niet op tegen eventuele voordelen voor de tanden, als het al daadwerkelijk doet wat het belooft.
Vandaag de dag geven zelfs de voorstanders van fluoridering toe dat de fluoride eigenlijk alleen plaatselijk werkt, het werkt vanaf de buitenkant van de tand, niet vanuit je lichaam, dus waarom zou je het slikken?
Statistieken vertellen ons dat water wat is gefluorideerd oneffectief is in de strijd tegen cariës. Er is praktisch geen verschil in tandbederf bij gefluorideerd water en ongefluorideerd water en helemaal geen verschil in de staten die een hoog of laag percentage van hun water hebben gefluorideerd.
In de tussentijd kan fluoride enorme schade aanrichten; van fluorose (tandaandoening door een te hoge dosis fluoride) tot schildklierproblemen tot een verlaagd IQ en nog veel meer .
Ik ben betrokken bij the Fluoride Action Network (FAN) om te helpen om een einde te maken aan water wat wordt vergiftigd met fluoride in Canada en de Verenigde Staten.
Voor meer informatie over de gevaren van fluoride en informatie over hoe je kunt worden betrokken in deze campagne kun je dit artikel lezen wat onder andere een goed interview (video) met Dr Paul Connet bevat. Hij richte de FAN en hij is de grootste expert op dit gebied.
Note van de vertaler: In Nederland is het water niet gefluorideerd. Vrijwel alle tandpasta bevat echter wel fluoride. Leer kinderen zo vroeg mogelijk om tandpasta uit te spugen en gebruik niet teveel. In de gezondheidswinkel is tandpasta zonder fluoride te koop.

4: Genetisch gemanipuleerd voedsel is veilig, goed getest en economisch voordelig
Genetisch gemanipuleerd voedsel (GMV) is misschien de grootste gezondheidsramp in het dieet van de Amerikanen. Binnen 9 jaar na hun introductie in 1996 is het percentage van chronisch zieken toegenomen van 7% naar 13% van de bevolking. Voedselallergieën zijn in kortere tijd verdubbeld tijd en het aantal overige kwalen is schrikbarend toegenomen met de introductie van genetisch gemanipuleerd voedsel.
Miljoenen mensen lijden waarschijnlijk al aan problemen die veroorzaakt zijn door genetisch gemanipuleerd voedsel. De ‘American Academy of Environmetal Medicine’ heeft zelfs al artsen dringend verzocht om diëten zonder gemanipuleerd voedsel voor te gaan schrijven aan de hand van studies die aantonen wat voor klachten GMV kan veroorzaken bijvoorbeeld schade aan vitale organen, maag/darm klachten en problemen met het immuunsysteem, versnelde veroudering, onvruchtbaarheid en een verstoorde regulatie van insuline en cholesterol. Maar genetisch gemanipuleerd voedsel is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, het zorgt ook voor een ernstig probleem op het gebied van milieu. Bovendien beloofde de industrie financiële voordelen maar deze bleken niet waar te zijn.
Voor een snelle introductie kan ik je aanbevelen om het artikel ’10 redenen om genetisch gemanipuleerd voedsel te vermijden’ te lezen wat diep ingaat op zowel het gezondheidsaspect gerelateerd aan het consumeren van GMV als het leveren van bewijs dat de gewassen niet duurzaam, economisch en milieuvriendelijk zijn als alternatief voor traditionele boerenbedrijven.

5: De zon veroorzaakt huidkanker
Er zijn veel misvattingen over melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker die meer dan 75% van het aantal sterfgevallen door huidkanker voor zijn rekening neemt. Maar ondanks alle negatieve persberichten die blootstelling aan de zon in verband brengen met huidkanker, is er weinig tot geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk de boosdoener is. Er is echter wel genoeg informatie om het tegendeel te bewijzen.
In de loop van de jaren tonen verschillende studies aan dat blootstelling van de huid aan de zon juist kan voorkomen dat iemand huidkanker krijgt. Het is zelfs zo dat Melanomen zullen afnemen naarmate de huid meer aan de zon wordt blootgesteld, en het kan juist erger worden door het gebruik van zonnebrandcrèmes.
In een interview met Vitamine D expert Dr Robert Heany, legt hij uit hoe reguliere voorschriften juist dat probleem veroorzaken wat ze eigenlijk zouden moeten voorkomen. Maar hoe kan zonlicht huidkanker voorkomen in plaats van veroorzaken? In het kort komt het hier op neer; vitamine D in je huid wordt gevormd door blootstelling aan zonlicht wat zorgt voor een ingebouwde kankerbescherming. De vitamine D gaat meteen naar de genen in je huid die helpen om het type afwijking dat ultraviolet licht veroorzaakt te voorkomen. Als je de traditionele aanbevelingen echter opvolgt en de blootstelling van de huid aan de zon voorkomt of altijd zonnebrandcrème gebruikt dan zal je huid geen vitamine D aanmaken en heb je dus geen profijt van deze ingebouwde bescherming tegen huidkanker. Statistieken bevestigen dat deze bevindingen kloppen omdat het aantal gevallen van melanoom toegenomen is terwijl het aantal mensen wat de zon vermijdt groter is geworden. Als het ontwijken van de zon het antwoord was op het voorkomen van huidkanker dan zou het aantal gevallen van Melanoom de afgelopen jaren afgenomen moeten zijn. In plaats daarvan zijn het vermijden van zonlicht en het gebruik van zonnebrandcrème juist de twee belangrijkste redenen voor het toenemen van het aantal gevallen van Melanoom.


6: Verzadigde vetten veroorzaken hartklachten
In 2002 heeft de expert “Food and Nutrition Board” de volgende misleidende verklaring afgegeven die de volgende mythe belichaamt: "Verzadigde vetten en cholesterol hebben voor zover bekend geen toegevoegde waarde in de preventie van chronische ziektes en zijn derhalve in geen enkele vorm nodig in het dieet”.
Deze gevaarlijke aanbeveling die is voortgekomen uit een onbewezen hypothese die stamt uit het midden van de jaren 50 heeft sindsdien dus ruim 50 jaar schade toegebracht aan jouw gezondheid en dat van je naasten.
De waarheid is dat verzadigde vetten, zowel dierlijk als plantaardig, de bouwstenen vormen van celmembranen en een verscheidenheid aan hormoon en hormoonachtige substanties. Zonder deze bouwstenen kan je lichaam niet optimaal functioneren. Zij fungeren tevens als dragers voor belangrijke vet-oplosbare vitaminen A,D,E en K. Vetten in voeding zijn ook nodig voor het omzetten van caroteen naar vitamine A, voor het opnemen van mineralen en voor vele andere biologische processen. In feite heeft verzadigd vet de voorkeur als brandstof voor je hart! Voor meer informatie over verzadigde vetten en de essentiële rol ze spelen in het behouden van je gezondheid raad ik je aan om mijn eerdere artikel te lezen;de waarheid over verzadigd vet.

7: Kunstmatige zoetstoffen zijn veilig, goed getest en helpen om af te vallen.
Veel mensen gebruiken kunstmatige zoetstoffen om af te vallen. De ironie van dit verhaal is dat vrijwel alle zorgvuldige studies hebben aangetoond dat mensen die kunstmatige zoetstoffen gebruiken in feite meer aankomen dan zij die de calorierijke zoetstoffen gebruiken. In 2005 toonde informatie van een 25 jaar durend San Antonio Hart Onderzoek aan dat het drinken van light producten het risico op ernstige gewichtstoename verhoogt; zelfs veel erger dan gewone drankjes. Gemiddeld neemt door het regelmatig drinken van lightproducten het risico op gewichtstoename toe met 65% binnen 7 tot 8 jaar en is de kans op obesitas met 41% toegenomen. De reden voor deze schijnbaar ironische realiteit wordt nog onderzocht maar er zijn verschillende mogelijke oorzaken waaronder;
Zoete smaken blijken de honger meer aan te wakkeren ondanks de calorische waarde.
 • Kunstmatige zoetstoffen blijken een verlangen naar zoetigheid te veroorzaken en daardoor wordt de totale consumptie van zoetigheid niet lager wat vervolgens weer leidt tot problemen met het gewicht.
 • Kunstmatige zoetstoffen verstoren je lichaamsnatuurlijke vermogen om ‘calorieën te tellen’. Dit wordt bewezen in studies zoals een onderzoek van de Purdue Universiteit in 2004, die aantoont dat ratten die kunstmatige zoetstoffen kregen toegediend meer voedsel aten van een hoge calorische waarde dan ratten die vloeistoffen kregen met daarin suikers van een hoge calorische waarde.
Al met al leren deze onderzoeken ons dat kunstmatige zoetstoffen NIET de beste vriend zijn van de mens op dieet omdat in tegenstelling tot wat de marketingcampagnes ons willen laten geloven, het er alle schijn van heeft dat de kunstmatige zoetstoffen je juist zullen helpen om makkelijker aan te komen in plaats van af te vallen.
Er zijn bovendien vele gezondheidsrisico’s verbonden aan kunstmatige zoetstoffen en met name aan aspartaam. Ik ben begonnen om een steeds langer wordende lijst samen te stellen van studies die betrekking hebben op problemen die verband lijken te hebben met aspartaam. Ook raad ik je aan om jezelf meer te verdiepen in dit onderwerp zodat je zelf een mening kunt vormen. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op http://www.aspartaam.nl/.
Ook kun je deze video van dr Mercola over aspartaam bekijken.

8: Soja is gezond
De enorme populariteit van soja als ‘gezond voedsel’ is een perfect voorbeeld van hoe een briljante marketingcampagne miljoenen mensen om de tuin kan leiden. Maar vergis je niet, ongefermenteerde producten zijn geen gezonde toevoegingen aan je dieet.  Als je verrast bent door deze uitspraak dan moedig ik je aan om mijn artikel Why Soy Can Damage Your Healthte bekijken waarin je links vind naar vele artikelen over dit onderwerp alsook een video over dit onderwerp. In tegenstelling tot allerlei beweringen wordt ongefermenteerde soja gelinkt aan een tekort aan voedingsstoffen, verstoring in het spijsverteringssysteem, problemen met het immuunsysteem, schildklierproblemen,  cognitieve achteruitgang, storing in het voortplantingssysteem en zelfs kanker en hartklachten.  Bovendien is 90% van de sojagewassen genetisch gemanipuleerd wat weer z’n eigen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Hieronder volgt een opsomming van de nadelige gevolgen die gelinkt worden aan soja-consumptie.
 • Borstkanker
 • Hersenbeschadiging
 • Afwijkingen bij kinderen
 • Schildklier problemen
 • Nierstenen
 • Problemen aan het immuunsysteem
 • Ernstige, mogelijk fatale voedsel allergieën.  
 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Gevaar tijdens zwangerschap en periode van borstvoeding
Ik ben ondanks dit alles niet geheel tegen het gebruik van soja. Ik ben van mening dat organisch en, heel belangrijk, goed gefermenteerde soja goed is voor de gezondheid. Voorbeelden van dit soort soja zijn: tempeh, miso en natto.

9: Volkoren granen zijn goed voor iedereen
Het gebruik van volkoren producten is een gemakkelijk onderwerp om verward over te raken vooral voor degenen die een voorkeur hebben voor gezond eten omdat ons sinds jaar en dag wordt geleerd dat vezels in volkoren producten heel gezond zijn.  Helaas is het zo dat ALLE granen, inclusief volkoren granen en andere organische variëteiten, je insuline peil kunnen laten stijgen, wat het risico op ziektes weer verhoogt. Mijn ervaring is dat 85% van de Amerikaanse bevolking problemen heeft met het op peil houden van hun insuline niveau, vooral degenen die lijden aan:
 • Overgewicht
 • Diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Verhoogde cholestrol
 • Proteïne metabolische types
Daar boven op komt dat glutenintolerantie veel vaker voorkomt dan we denken en dit kan een ware aanslag zijn op je lichaam. In het algemeen kan ik je ernstig aanbevelen om granen en suiker helemaal uit je dieet te schrappen, in het bijzonder als je lijdt aan een van bovenstaande zaken die in verband staan met insulineresistentie. Des te hoger je insuline niveau is, en des te meer tekenen er zijn van een te hoog insuline gehalte, hoe meer granen je zult moeten schrappen. Als je zo gelukkig bent om geen insuline resistentie te vertonen en een normaal gewicht te hebben dan kun je prima granen eten, vooral volkoren granen. Het is echter wijs om de hoeveelheid granen die je eet in de gaten te houden omdat je gezondheid dynamisch en dus constant in beweging is. Wat goed voor je is als je 25 of 30 bent, hoeft niet meer goed voor je te zijn als je 40 bent en zou dan zelfs een probleem kunnen zijn omdat je hormoonspiegel en bewegingspatroon dan anders zijn.

10: Plantaardige supplementen zijn net zo goed als dierlijke supplementen
Het belangrijkste voorbeeld is die van de Omega 3’s. Het is heel belangrijk om je te realiseren dat niet alle omega 3 vetten hetzelfde zijn, en dat het type en de bron van de omega 3 een groot verschil zal maken ten opzichte van de werking op je gezondheid.
Er zijn 3 types van omega 3 vetten:
 • DHA (Docosahexaenoic Acid)
 • EPA (Eicosapentaenoic Acid)
 • ALA (Alpha-Linolenic Acid)
Veel mensen beseffen niet dat de voordelen van omega 3, zoals een gunstige invloed op de hersenen, sterkere botten en een sterker hart, gekoppeld zijn aan dierlijke bronnen van omega 3 zoals EPA en DHA, en niet aan de plantaardige vormen van omega 3, de ALA. ALA, het omega 3 vet wat zich bevindt in noten en zaden wordt in je lichaam omgezet in EPA en DHA maar in een lage ratio. Dit betekent dat, zelfs als je grote hoeveelheden ALA binnenkrijgt, je lichaam er slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA van maakt, en dat alleen nog wanneer er de juiste hoeveelheid enzymen aanwezig zijn. Dit betekent niet dat omega 3 vetten uit planten schadelijk zijn of dat je ze zou moeten vermijden maar dat het ideaal zou zijn om ook een dierlijke bron van omega 3 te nemen. Persoonlijk gebruik ik regelmatig plantaardige omega 3 in mijn dieet maar deze zijn altijd zorgvuldig gecombineerd met dierlijke omega 3 vetten.  Om de voornaamste voordelen ten opzichte van je gezondheid te kunnen benutten is het nodig dat je een goede dosis van dierlijke omega 3 vetten gebruikt. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je mijn eerdere artikel lezen: Are You Getting the Right Type of Omega-3 Fats?

11: Melk is goed voor elk
Is melk goed voor je lichaam? Ja, wanneer het rauw is. Helaas wekt deze mythe de indruk dat de conventionele, gepasteuriseerde melk gunstig voor de gezondheid is, wat ver beneden de waarheid is. Reguliere gezondheidsinstanties weigeren ook om te wijzen op de gevaren van groeihormonen en antibiotica die in melk worden gevonden. Begrijp alsjeblieft dat ik sowieso niet aanbeveel om gepasteuriseerde melk te drinken, inclusief biologische melk, omdat de fysieke structuur van melk zodanig is veranderd door het proces van pasteurisatie dat het allergieën en problemen met het immuunsysteem veroorzaakt. Belangrijke enzymen zoals lactase worden vernietigd en dat zorgt ervoor dat veel mensen niet in staat zijn om melk goed te verteren. Daarbij wordt het gehalte vitaminen (zoals A, C, B6 en B12) verminderd en de kwetsbare melkproteïnen worden radicaal getransformeerd van voedzame stof tot een soort aminozuren die juist niet bevorderlijk is voor de gezondheid.
Doordat gunstige bacteriën in het pasteurisatieproces verloren gaan is het eerder een promotie van pathogenen in plaatst van dat je ertegen beschermd wordt. Het gezonde alternatief voor gepasteuriseerde melk is rauwe melk, die juist een uitstekende bron van voedingsstoffen is met onder andere lactobacillus acidophilus, vitaminen en enzymen en het is in mijn ogen een van de belangrijkste bronnen van calcium. Voor meer informatie kun je mijn interview met Dr Mark MacAfee bekijken. Hij is de eigenaar van Organic Pastures, de grootste organische zuivelfabrikant in de VS.

12: Een dieet met weinig vet is gezond
De weinig-vet (low fat) mythe is schadelijker voor de gezondheid van miljoenen mensen geweest dan enige andere voedingsgerelateerde  aanbeveling. Net als de aanbevelingen voor het zonnen ertoe hebben geleid dat het aantal gevallen van Melanoom is toegenomen, heeft het gebruik van weinig vet er toe geleid dat er een verhoogde consumptie is van transvetten, waarvan we weten dat het risico op obesitas, diabetes en hartklachten juist toeneemt. Om een eind te maken aan de verwarring; het is belangrijk om je te realiseren dat je niet dik wordt van het eten van vet! De voornaamste reden van overgewicht en vrijwel alle chronische ziektes die ermee gepaard gaan is in feite de consumptie van teveel suiker, vooral fructose, maar ook allerlei soorten granen die zich snel omzetten in suiker in je lichaam. Zou de weinig-suiker-hype maar net zo groot zijn als de weinig-vet-hype, dan zouden we vandaag de dag niet zoveel chronisch zieken hebben…
Voor een uitleg over het hoe en waarom van een dieet met weinig vet kun je een ouder artikel lezen.

Conclusie
Zoals je ziet is er geen tekort aan gezondheidsmythen en het lijkt alleen maar erger te worden. De 12 mythen die ik hierboven besproken heb zijn slechts een greep uit een groot aantal.
In tegenstelling tot de nonsens in het CNN artikel, zijn deze onderwerpen essentieel op het gebied van een goede gezondheid voor jou en je naasten.
Dr Mercola
(Nl vertaling: Ester Poeder)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten