Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 22 augustus 2013

Paus Franciscus heeft wereldleiders opgeroepen om een einde te maken aan de ‘verering van geld’(Dit nieuws komt al uit mei van dit jaar, maar is heel erg actueel met bepaalde economische ontwikkelingen, zoals gesprekken op politiek niveau over de invoering van het BasisInkomen, die nu gaande zijn.)
Hij waarschuwde dat de onzekerheid in veel gebieden op aarde toeneemt terwijl de ‘levensvreugde’ in veel ontwikkelingenslanden afneemt.

“De verering van het Gouden Kalf heeft een nieuwe en harteloze betekenis gekregen in de geldcultus en het dictatorschap van een economie zonder gezicht en menselijk doel,” zei Franciscus tijdens een toespraak voor ambassadeurs in het Vaticaan.

Contraproductief
“Solidariteit wordt in tegenstelling tot de logica van de financiën en de economie vaak gezien als contraproductief,” zei hij. “Hoewel het inkomen van een minderheid exponentieel stijgt, zakt dat van de meerderheid in.”


De paus, voorheen de aartsbisschop van Buenos Aires Jorge Mario Bergoglio, nam het tijdens de Argentijnse economische crisis in zijn geboorteland op voor de ontheemden.

Consumptiegoederen

Franciscus zei dat het radicale ideologische vrije-marktdenken ‘een nieuwe, onzichtbare en soms virtuele tirannie’ heeft voortgebracht en dat mensen ‘worden gezien als consumptiegoederen’. Hij riep op tot wereldwijde financiële hervormingen die eenieder ten goede zullen komen.

Benedictus XVI, de voorganger van de huidige paus, was ook een voorstander van ethische financiële hervormingen en zag roekeloos kapitalisme als één van de redenen achter de wereldwijde economische crisis.

“Ik vraag de financiële instituties en politieke leiders van jullie land om de woorden van de heilige Johannes Chrysostomus in overweging te nemen: ‘De armen niet laten delen in uw eigen bezittingen is hen bestelen’,” zei hij.

Bron: AFP
Vertaling: Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten