Search This Blog

Translate

Pagina's

dinsdag 14 december 2010

Honing: het beste medicijn in huis

Van stijve gewrichten, verkoudheden tot infecties, geen betere remedie dan een portie honing te eten. Het zoete goedje bevat grote hoeveelheden glucose en fructose, twee grote leveranciers om je energie-en prestatieniveau op te krikken. Al is dat niet het enige voordeel.
Tweeduizend jaar geleden namen de Griekse atleten hun portie honing voor de trainingen van de Olympiade. Honing produceert immers enorme reserves van glycogeen in de lever. Glycogeen houdt de bloedsuikerspiegel op peil wat het uithoudingsvermogen stimuleert en vermoeidheid bant. 
Wakkere hersenen
Eén theelepel honing bevat 22 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid suiker slechts 15 calorieën heeft. Honing is echter waardevoller omdat het de hersenen al na enkele minuten een boost bezorgt. Eén lepeltje honing kan je hersenfunctie aanwakkeren. De aanwezige fructose wordt opgeslagen als energiereserve in de lever, klaar om de hersenen 's nachts van brandstof te voorzien. De hersenactiviteit stopt immers niet 's tijdens de slaap en vereist een continue energielading. Honing levert dit en maakt dat je 's ochtends met een wakker gevoel opstaat.

Antibacterie
Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, at dagelijks zijn portie en gebruikte het om syfilis te behandelen. Honing versterkt immers het immuunsysteem en heeft een antibacteriële werking zowel intern als extern. Recent onderzoek aan de Universiteit van Sydney geeft aan dat honing zelfs voor wondinfecties door de superbacterie kan worden gebruikt. Ook voor de behandeling van koortsblaasjes, parodontitis, geïnfecteerde ulcera, psoriasis, eczeem en pijnlijke gewrichten artritis, is de zoetstof aangewezen.

Immuniteit

Honing kan worden gebruikt om symptomen van een lage immuniteit te behandelen, zoals vermoeidheid, herhaalde infecties, allergieën en verkoudheid. Het bevat een hele reeks vitaminen, mineralen, aminozuren en bioflavonoïden waardoor het immuunsysteem goed blijft functioneren. Ook de zacht laxerende werking wordt al eens vergeten of voor het opgeblazen gevoel te verminderen. Het ondersteunt vriendelijke darmbacteriën, heelt de spijsvertering en is goed voor mensen met een prikkelbare darm. Honing verwijdert ook overtollig water uit weefsels en gewrichten, belangrijk bij ontstekingen in het lichaam.

Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen en honing is een natuurlijke antivirale middel. Volgens eerder onderzoek helpt een lepel van het bijenmengsel beter dan eender welk hoestmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten