Search This Blog

Translate

Pagina's

zaterdag 8 maart 2014

Voedingscentrum laat propaganda machine op volle toeren draaien

beveganmakepeace.com
Dit is toch wel het beste "tegen-artikel" van de blamage dat Voedingscentrum heet, over het propaganda artikel over Superfoods, dat ik tegenkwam op internet. Het is van Jesse van der Velde.

Veel leesplezier!


Het Voedingscentrum waarschuwt vandaag in het nieuws dat je voorzichtig dient te zijn met het eten van superfoods, omdat de geclaimde gezondheidseffecten van deze voedingsmiddelen onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. Wondermiddelen bestaan inderdaad niet, maar dat superfoods een essentieel onderdeel kunnen uitmaken van een gezond en gevarieerd voedingspatroon is zeker het geval.

Wat zijn superfoods?

Voordat ik reageer op het nieuwsbericht van het Voedingscentrum wil ik eerst uitleggen wat superfoods zijn, want daar bestaat soms wat verwarring over. Een superfood is simpelweg een voedingsmiddel van hoge kwaliteit dat rechtstreeks uit de natuur komt, puur en onbewerkt. Soms hebben superfoods een (veel) hogere voedingswaarde dan regulier groente of fruit, en soms beschikken ze over bepaalde eigenschappen die je in geen enkel ander voedingsmiddel terugvindt. Onder superfoods vallen overigens niet alleen “exotische” voedingsmiddelen zoals gojibessen en kokosolie, ook veel groente- en fruitsoorten die wij allemaal kennen en dagelijks eten zijn superfoods, denk daarbij bijvoorbeeld aan zoete aardappelen, blauwe bessen, kool en broccoli.

Zijn superfoods inderdaad geen wondermiddel?

Het is goed dat het Voedingscentrum waarschuwt voor voedingsmiddelen die worden ‘gehyped’, het is hun taak om consumenten te waarschuwen voor uitwassen in de voedingsindustrie en dat moeten ze ook zeker doen. En ook ik ben van mening dat wondermiddelen niet bestaan. Een gezond lichaam komt voort uit een gezond en gevarieerd voedingspatroon, dus ik ben net zoals het Voedingscentrum een enorme voorstander van variatie! De suggestie dat het idee wordt gecreĆ«erd dat gewone voeding kan worden vervangen door superfoods klopt dus niet, want niemand die ik ken eet alleen superfoods of zegt dat je dat moet doen. We vullen er allemaal onze voeding mee aan en eten daarnaast ook heel veel andere pure ingrediĆ«nten, zoals groenten, zoete aardappelen, fruit, noten, zaden, biologisch vlees en wilde vis.

Het Voedingscentrum zegt dat de geclaimde gezondheidseffecten van voedingsmiddelen zoals kokosvet, algenextracten en hennepzaad onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. Misschien denk je dus nu, waarom zou ik ze dan nog eten? Laten we eens ingaan op de producten die het Voedingscentrum noemt.

Superfoods bevatten voedingsstoffen die in andere voedingsmiddelen minder aanwezig zijn of ontbreken

Superfoods vormen een onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon, en specifieke superfoods kunnen daarbij bepaalde voedingsstoffen leveren die andere voedingsmiddelen niet of minder hebben:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten