Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 14 juni 2012

Meditatie verandert de bedrading in de hersenen

Foto: happynews.nl
Een meditatietraining van een maand blijkt de bedrading in het brein dusdanig te veranderen dat deuren worden geopend naar nieuwe behandelingen voor veelvoorkomende mentale aandoeningen, zo blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers keken naar de effecten van integrative body-mind training (IBMT) op twee groepen studenten.

Na slechts vier weken of in totaal 11 uur training toonden scans fysieke veranderingen in het brein van de vrijwilligers. Zenuwvezels die bekend staan als ‘witte stof’ brachten meer zenuwimpulsen voort tussen de neuronen. Op hetzelfde moment bleek de dichtheid van myeline, een vettige stof die op veel plaatsen in het zenuwstelsel zenuwvezels isoleert, groter te zijn geworden.


Cortex cingularis anterior

De veranderingen zijn waargenomen in de cortex cingularis anterior in de prefrontale cortex van de hersenen. Deze cortex is betrokken bij het gedrag. Weinig zenuwactiviteit in dit gedeelte van het brein wordt geassocieerd met een serie mentale problemen, waaronder Attention Deficit Disorder (ADD), dementie, depressie en schizofrenie. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De studie borduurt voort op eerder onderzoek waaruit bleek dat het brein verandert door IBMT te beoefenen. Wetenschappers hielden de resultaten van twee studies uit 2010 nog eens tegen het licht. Voornamelijk werd gekeken naar MRI-scans die waren gemaakt van de deelnemers.

Axonen

Bij de ene studie waren 45 Amerikaanse studenten van de Universiteit van Oregon betrokken, bij de andere werden 68 studenten van de Technische Universiteit in Dalian, China onderzocht. De onderzoekers stelden na twee weken IBMT een toename in de dichtheid van axonen, of zenuwvezels vast. De aanmaak van myeline bleef onveranderd.

Na een maand werd zowel de dichtheid van axonen als die van myeline groter. De stemming van studenten die IBMT beoefenden bleek verbeterd en ook hadden ze minder last van woede, depressie, angst en vermoeidheid. Daarnaast bevatte hun bloed een lagere concentratie van het stresshormoon cortisol.

Gedetailleerd beeld

Onderzoeksleider professor Michael Posner van de Universiteit van Oregon zei: “Deze studie geeft ons een zeer gedetailleerd beeld van wat er verandert. Net als eerder konden we precies vaststellen waar de witte stof veranderde, maar nu konden we ook aantonen dat de dichtheid van myeline en axonen verbeterde.”

“Tijdens de studie vonden in het brein van de deelnemers net zo veel veranderingen plaats als tijdens de hersenontwikkeling op jonge leeftijd,” zei Posner. “Dat stelt ons in staat om te onthullen hoe dergelijke veranderingen emotionele en cognitieve ontwikkeling kunnen beïnvloeden.”

Bron: PA
Tekstbron: Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten