Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 16 februari 2012

Chinees medicijn tegen auto-immuunziekten


foto: thebrickpath.com

Een bloeiende Tibetaanse struik die cellen laat denken dat ze afsterven kan helpen tegen multiple sclerose en ouderdom.
De wortels van de Chinese kinine (Dichroa febrifuga) worden in de traditionele Chinese geneeskunde al eeuwenlang gebruikt om malaria te behandelen.
Tracy Keller en haar collega’s van de Harvard School of Dental Medicine in Boston hebben nu ontdekt dat halofuginone, een stof gebaseerd op het actieve ingrediĆ«nt in de wortels van de struik, reacties van het immuunsysteem blokkeert die ziekten kunnen veroorzaken.
Wanneer aminozuren niet voorradig zijn stoppen cellen met de synthese van minder belangrijke eiwitten. Het team van Keller ontdekte dat halofuginone een dergelijk tekort nabootst door een enzym te blokkeren dat aminozuren aanlevert voor de eiwitsynthese.

De stof veroorzaakt een serie chemische reacties als respons op een tekort aan aminozuren. Als gevolg daarvan stopt de groei van malariaparasieten, maken bloedcellen niet langer eiwitten aan die ontsteking veroorzaken en stopt de aanmaak van specifieke witte bloedcellen die aandoeningen als multiple sclerose of inflammatoire darmziekte (IBD) kunnen veroorzaken.
Dit maakt de stof effectief tegen auto-immuunziekten. Maar omdat halofuginone een tekort aan voedingsstoffen nabootst kan bovendien veroudering worden tegengegaan. Dieren die precies de juiste voeding krijgen leven langer omdat op deze wijze ontstekingsziekten worden voorkomen. Daarom, zo stelt Keller, werkt halofuginone mogelijk ook als antiverouderingsmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten