Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 9 december 2011

Spirulina, een eencellige alg. Het bijna perfecte voedsel!


Stel je voor: een plantaardige voedselbron die je lichaam kan voorzien van alle essentiële aminozuren (eiwitten) die je nodig hebt om te leven, die een totaalpakket levert aan vitaminen en mineralen en bovendien een breed spectrum aan gezondheidsbevorderderende pigmenten bevat zoals chlorofyl en beta-caroteen. En: daarnaast ook nog eens een zeldzame bron is van gamma linolzuur (GLA), een essentieel meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuur .Stel je voor dat je het vervelende snotteren en niezen van allergieën kunt voorkomen, je immuunsysteem kunt versterken, je hoge bloeddruk en cholesterol onder controle kunt krijgen en jezelf tegen kanker kunt beschermen. Zou zo'n 'superfood' bestaan?
Ja. Het heet Spirulina.


Spirulina. Een klein stukje geschiedenis.
Spirulina is een eencellig alg die zijn naam kreeg van het Latijnse woord voor 'helix' of 'spiraal'. Als we spirulina onder de microscoop bekijken ziet ze er namelijk een beetje uit als een springveer. Voor zover we kunnen nagaan dateert het gebruik van spirulina als een voedselbron terug naar 9de eeuw in Tsjaad, Afrika en werd spirulina ook gebruikt door de Azteken in 16e eeuws Mexico. Het werd herontdekt in de jaren 1950 en door de vele wetenschappelijk onderzoeken die sindsdien naar spirulina zijn gedaan is een indrukwekkend scala gezondheidsbevorderende eigenschappen aan het licht gekomen. We noemen er een aantal.


Spirulina bevordert de werking van ons immuunsyteem.
Veel mensen gebruiken spirulina om zich energieker te voelen, te ontgiften of om tekorten aan te vullen, maar ook op het gebied van immuniteit kan deze alg substantiële voordelen bieden. In een 12 weekse studie onder 40 senioren van gemiddeld 63 jaar werd dagelijks 3 gram spirulina gegeven. Men observeerde niet alleen een toename van het aantal witte bloedcellen
(de"soldaten van onze weerstand"), maar ook een duidelijk toename van het hemoglobinegehalte in het bloed.(1) Hemoglobine is o.a. verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door het bloed.Candid
Van spirulina is aangetoond dat het de groei van gezonde bacteriële darmflora stimulereert en ondersteunt. Dit helpt de groei van candida onder controle te brengen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede weerstand


Gezondheid
Miljoenen mensen zijn allergisch voor pollen, ambrosia, stof, schimmels, huidschilfers van huisdieren en een horde andere milieuverontreinigende stoffen. Veel mensen krijgen hiervoor anti-histamines voorgeschreven. Deze zijn echter ontworpen om het immuunsysteem te onderdrukken, wat leidt tot verminderde weerstand. Precies wat we niet willen! Ook hier biedt een natuurlijk middel als spirulina uitkomst. Uit een studie blijkt het volgende. Spirulina geeft een aanzienlijke verbetering van de symptomen en de fysieke bevindingen, inclusief loopneus, niezen, verstopte neus en jeuk , vergeleken met een placebogroep. (2)


Hoge Bloeddruk
Hoge bloeddruk is een serieus gezondheidsprobleem van miljoenen Europeanen Een hoge bloeddruk verhoogd het risico op sterven aan een hartaanval of beroerte.
De blijde boodschap is dat een gezond voedingsplan en voldoende lichaamsbeweging de weg terug zijn naar optimale gezondheid. Volgens een 6 weekse studie uitgevoerd in Mexico waarbij elke dag 4,5 gram spirulina werd gegeven aan mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-65 werd een gereguleerde bloeddruk aangetoond. Men hield zich gedurende het onderzoek aan het voor hen gewone dieet. (3),(4)


Cholesterol
In Nederland gebruikt een schrikbarend aantal van 1,5 miljoen mensen 'preventief' statines (cholesterolverlagende medicatie). Onnodig voor de overgrote meerderheid van deze groep.
Ook hier geldt dat meer lichaamsbeweging en een aantal strategische dieetkeuzes een groot effect kunnen sorteren. Een onderzoek naar het effect van spirulina op het cholesterolniveau wijst het volgende uit: 16 weken 8 gram spirulina per dag geeft significant lagerecholesterolwaarden. (5)


Vermindert het risico op kanker
Zoals met alle ziekten is voorkomen beter dan genezen. Spirulina is een preventief medicijn bij uitstek gebleken, zelfs tegen kanker. Gebleken is dat spirulina kankerverwekkende vrije radicalen neutraliseert. Daarbij stimuleert spirulina ook de reparatie van beschadigd DNA. Kanker is vaak het gevolg van zichzelf vermenigvuldigend, beschadigd DNA. (6)


Spirulina voor iedereen!
Het wetenschappelijk bewijs voor de voordelen die spirulina heeft op onze gezondheid heeft is overweldigend. Iedereen is erbij gebaat spirulina op te nemen in zijn dieet: sporters, gezondheidsfreaks, managers, huismoeders, studenten, maar juist ook mensen die er moeite mee hebben elke dag gezond te eten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de populariteit van spirulina groeiende is. Dit bijna perfecte voedsel maakt het voor iedereen gemakkelijk om de dagelijkse portie 'groenten' binnen te krijgen en maakt een hoop, vaak dure voedingssupplementen overbodig.

Bronnen:
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21278762
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
(4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19298191
(5) http://www.spirulinasource.com/library-cholesterol.html
(6) http://www.spirulinasource.com/library-anticancer.html

Tekstbron: Earth Matters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten