Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 18 oktober 2013

José Pepe Mujica geeft bijzondere VN toespraak

Mujica
Mujica (Photo credit: Vince Alongi)
President van Uruguay pleit voor soberheid en eenvoud in een bijzondere toespraak voor de Verenigde Naties.

Rondom een – voor een president hoogst ongebruikelijke – speech van het Uruguayaanse staatshoofd José Pepe Mujica is een buzz op internet ontstaan. Al op de Rio+20 conferentie in de zomer van 2012 hield Mujica een bijzondere toespraak die later veel op het internet werd bekeken.

Nu is het zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die uitgroeide tot een wereldwijde hit op sociale netwerken. Het was een “toespraak die wereldleiders niet wilden horen, maar die de hele wereld met elkaar deelt”, aldus de Colombiaanse website Las2orillas.


Poëtisch, profetisch, atypisch, romantisch, lyrisch, ongewoon; het zijn maar enkele van de kwalificaties die de Latijns-Amerikaanse pers gaf aan de speech van de president. Mujica, die 90 procent van zijn salaris aan de armen geeft, kastijdt erin de huidige wereldorde en de consumptiemaatschappij:

“Ik woon in het Zuiden, ik kom uit het Zuiden”, begint Mujica zijn toespraak en constateert dan nuchter: “als de hele mensheid zo zou willen leven als de gemiddelde Amerikaan, dan hadden we drie planeten nodig.” Onze huidige beschaving is volgens hem gericht “tegen de eenvoud, tegen soberheid, tegen alle natuurlijke cycli en, het ergste van alles, tegen de vrijheid om in alle rust van menselijke relaties te kunnen genieten, van liefde, vriendschap, avontuur, solidariteit en familie.”

Jose Pepe Mujica,President of Uruguay in UN Speech with English Translation


Source/Bron: 360magazine

Transcript

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten