Search This Blog

Translate

Pagina's

zondag 2 december 2012

New York viert dag zonder gewelddadige criminaliteit

Maandag (26-11-2012) is in New York voor het eerst sinds mensenheugenis een dag voorbij gegaan zonder dat mensen slachtoffer zijn geworden van gewelddadige criminaliteit.

Dat maakte politiewoordvoerder Paul Browne woensdag na het doornemen van alle rapporten bekend.

Hij kon zich niet herinneren eerder zo’n vreedzame dag in New York te hebben meegemaakt. Hoewel de criminaliteit vorig jaar met 3 procent steeg, zakte het aantal moorden in de Amerikaanse metropool met bijna een kwart. Die daling zet wellicht door.


Extreem zeldzaam

Een dag zonder geweldsmisdrijven in een stad met acht miljoen inwoners is volgens Tom Repetto, auteur van het boek American Police 1949-2012, ‘extreem zeldzaam’.


Sinds 2005 heeft New York de laagste misdaadcijfers van de 25 grootste Amerikaanse steden, zodat het aanzienlijk veiliger is geworden na de misdaadpieken in de jaren tachtig en negentig. In 2002 had New York City één van de laagste misdaadcijfers van alle Amerikaanse steden met een bevolking groter dan 100.000.

Gewelddadige criminaliteit in New York City daalde van 1993 tot 2005 meer dan 75 procent, terwijl de misdaadcijfers over de gehele Verenigde Staten stegen.

Cocaïne

Dit jaar is het aantal moorden op het laagste niveau sinds het begin van de jaren zestig. In 2007 werden er minder dan 500 moorden gepleegd, dat was voor het eerst sinds men in 1963 de criminaliteitscijfers begon te publiceren.

Sociologen en criminologen zijn het niet eens over de oorzaken van de daling van de misdaadcijfers. Sommigen zeggen dat het komt door de nieuwe tactieken van de politie. Anderen zoeken de oorzaak bij het afgenomen gebruik van cocaïne.

New York werd lange tijd geassocieerd met de georganiseerde misdaad. Dat begon met de Forty Thieves en de Roach Guards, twee Ierse straatbendes die rond 1820 actief waren in Five Points. In de 20e eeuw kwam de maffia op die gedomineerd werd door de Five Families.

Bron: Reuters.com
Vertaling: Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten