Search This Blog

Translate

Pagina's

zondag 24 juli 2011

Gregg Braden: liefde als antwoord op de tijd

Onze planeet bevindt zich in een cruciale ontwikkelingsfase, zegt de Amerikaanse ingenieur en spiritueel coach Gregg Braden. Hij denkt dat er maar één kracht is die de mensheid kan helpen om deze fase goed door te komen en naar een hoger niveau van bewustzijn en ontwikkeling te tillen: de kracht van liefde.

 In de afgelopen twintig jaar groeide bij Gregg Braden het besef dat de wereld aan het begin van een nieuw tijdperk staat. Net als bij een geboorte gaat dat gepaard met barensweeën, maar hij doet hij er alles aan om de mensheid bewust te maken van de mogelijkheden en kansen die deze crisissituatie biedt. Alleen moeten we dan wel keuzes maken, zegt hij. Of nog concreter: We moeten kiezen voor liefde. Dat is geen loze kreet van Braden, want het bijzondere is dat hij het fenomeen ‘liefde’ van alle kanten heeft bekeken. Hij zet de liefde niet alleen in om zijn dagelijkse gebeden kracht bij te zetten, maar onderzoekt haar ook in het laboratorium. Hij laat liefde niet alleen bewust stromen in de ontmoetingen die hij heeft met mensen op straat, maar meet ook de effecten ervan met ingenieus ontworpen technologie. Inmiddels kan hij als geen ander uitleggen waarom leven vanuit je hart niet alleen de meest prettige en natuurlijke manier van leven is, maar de meest verstandige bovendien. Voorzien sommige mensen een Apocalyps in de nabije toekomst, Gregg Braden voorziet een gouden tijd in de menselijke ontwikkeling. “Ik zie vooral mogelijkheden, omdat de tijd ons nu dwingt om samen te gaan werken, om te kiezen voor liefde en uit onze beperkende, op angst en afscheiding gebaseerde overtuigingen te stappen. Wanneer we als mensheid weer hebben geproefd hoe vervullend het is om de handen ineen te slaan voor een mooiere wereld, ben ik hoopvol dat we vanuit dat bewustzijn verder kunnen leven en een nieuwe beschaving vorm zal krijgen.”

Wat kunnen we concreet doen om deze overgang goed te laten verlopen?
“Uit onderzoek is gebleken dat de mens in staat is het elektromagnetische veld dat ons allen omringt en de basis is van alle creatie te beïnvloeden. In feite doen we niet anders. Kwantumwetenschappers hebben aangetoond dat ons bewustzijn - onze gevoelens, gedachten, gebeden, intenties en overtuigingen - invloed heeft op dit veld. Het vormt zich naar onze gedachten en vooral naar de gevoelens die wij uitzenden. Wat wij ‘de wereld’ noemen, is het resultaat van de optelsom van al onze overtuigingen. Je kunt de wereld dus veranderen, maar alleen als je je overtuigingen verandert.”

In uw boeken legt u uit dat met name het hart een direct effect heeft op dit veld.
“Uit metingen is gebleken dat onze hartstreek de grootste magnetische straling heeft. Het veld rondom ons hart is bijvoorbeeld zo’n vijfduizend maal sterker dan het veld dat de hersenen uitzenden. Emoties, gevoelens en intenties die vanuit het hart worden gevoeld, hebben dus het grootste scheppende effect. Je zou kunnen zeggen dat onze gevoelens de sleutel zijn tot de schepping. Ze zijn de toegangscode tot het universum. Ik heb, naast mijn wetenschappelijke werk, veel onderzoek gedaan naar oude spirituele en religieuze tradities en ook daar vond ik teksten die uitleggen dat er een taal bestaat waarnaar het universum zou luisteren - een taal die we allemaal vloeiend spreken. Het is de taal van het hart, de taal van de menselijke emotie.”

We kunnen door liefde uit te zenden de wereld herscheppen?
“Precies, alleen is er wel een voorwaarde aan de manier waarop deze liefde wordt uitgezonden, zoals oude spirituele tradities - waaronder teksten van de Essenen op de Dode Zeerollen - ons uitleggen. Zij spreken over een innerlijke techniek waarmee onze gebeden effectief worden. Wat zij al wisten en wat wetenschappers nu bewijzen, is dat het universum niet zozeer reageert op onze woorden en gedachten, maar op onze gevoelens en emoties. Als je bijvoorbeeld bidt om meer liefde, maar dit doet vanuit een gevoel van wanhoop, dan zal het universum niet zozeer op je woorden reageren, maar op je wanhoop en dit naar je terugspiegelen. Als je liefde wilt, moet je gevoelens van liefde genereren en de liefde voelen alsof je gebeden al zijn verhoord - alsof de liefde er al is. Je moet, kortom, de liefde [zijn] om haar naar je toe te halen.”

Hoe doe je dat als je wanhopig bent?
“Een van de simpelste manieren om weer in contact te komen met je hart, is simpelweg je hand op je hart te leggen, terwijl je bewust gedachten oproept waarvan je blij en dankbaar wordt. Hiermee verander je niet alleen je innerlijke bewustzijn, maar maak je jezelf ook magnetisch voor dergelijke gevoelens. Ik vergelijk het magnetische veld - dat ik de ‘goddelijke matrix’ noem - om die reden weleens met een canvas, een doek dat een schilder gebruikt. Ieder van ons schildert met de taal van ons hart op dit gigantische doek en creëert daarmee zijn of haar realiteit.”

U bent bezig om deze hartgevoelde intenties te bundelen, zodat we meer impact hebben.
“Inderdaad. In samenwerking met het HeartMath Institute, dat al jaren onderzoek doet naar het effect van een op het hart gebaseerde levensstijl, ben ik een project begonnen dat het [Global Coherence Initiative] heet. Inmiddels zijn er dertienduizend mensen wereldwijd betrokken die collectief en coherent gevoelens van liefde en vrede kunnen uitzenden.”

Hoe weten we zeker dat dit effect heeft?

“Omdat daar onderzoek naar is gedaan. In een zeer interessant sociaal experiment in 1993 kwam een groep van vierduizend mensen bijeen in Washington, D.C., die goed konden mediteren - de meesten van de Transcendente Meditatie beweging van Maharishi Mahesh Yogi. Ze wilden kijken of ze gezamenlijk de criminaliteit in de stad met twintig procent kon terugbrengen. Gedurende het experiment, dat acht weken duurde, daalde de criminaliteit met maar liefst 23 procent. Ook waren er minder verkeersongevallen, was het minder druk op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen en werden minder mensen ziek. Dergelijke experimenten zijn sindsdien 48 keer succesvol herhaald, onder meer in oorlogsgebieden zoals in Israël en Libanon.”

Hoeveel mensen heb je nodig om meetbaar effect te hebben?
“Ook dat is onderzocht en blijkt de wortel uit 1 procent van een samenleving te zijn. Voor een stad als Amsterdam, met zo’n achthonderdduizend inwoners, ga je dus effectief worden als ongeveer negentig mensen in een coherente staat van vrede of liefde verkeren. Een heel kleine groep mensen kan - indien coherent en gefocust - een groot effect hebben op de hele samenleving. Momenteel ben ik in samenwerking met het HeartMath Institute bezig om apparaten te ontwikkelen die in staat zijn om veranderingen in het magnetisch veld te registreren, zodat mensen kunnen zien wat het effect van onze collectieve gevoelens is.”

Uw boeken verkopen goed, momenteel staat ‘Fractal Time’ zelfs hoog op de bestsellerlijst van de ‘New York Times’. Is dit een teken dat er langzamerhand genoeg mensen zijn om een positieve omslag te bewerkstelligen?

“Ik ben hoopvol. Steeds meer mensen worden wakker en voelen dat dit een speciaal moment is waarop iets bijzonders van ons wordt gevraagd. Het wordt langzamerhand steeds duidelijker dat we niet kunnen doorleven zoals we de afgelopen paar duizend jaar hebben gedaan. Het is pijnlijk, maar ook noodzakelijk en uiteindelijk alleen maar goed dat disfunctionele systemen en structuren instorten. Het heeft geen zin om die kunstmatig in leven te houden. Het is tijd voor iets nieuws.”

Wat doet u persoonlijk om vanuit het hart te leven tijdens uw drukke werkschema’s?
“Ik probeer vanuit dankbaarheid te leven. Ik kijk mensen in de ogen, ik groet ze en bedank ze voor hun diensten - de buschauffeur, de stewardess. Ieder moment is er wel iets om blij en dankbaar voor te zijn. Daarnaast doe ik dagelijks yogaoefeningen en neem ik tijd voor stilte en reflectie. Al die oefeningen helpen, maar dat is niet waar het werkelijk om gaat. We moeten af van het idee dat een spirituele discipline ons enige verlichting kan geven om vervolgens weer in de stress van het dagelijkse leven te duiken. Het leven zelf moet de workshop zijn. [That’s where the action is]. Onze activiteiten van alledag zijn niet te scheiden van onze spirituele evolutie. Ze [zijn] onze spirituele evolutie. Wij zijn de generatie die wordt uitgedaagd om een nieuw paradigma te omarmen en vorm te geven. Dat is geen kleinigheid, maar wel een privilege. Het is aan ons om te laten zien dat een leven vanuit een liefdevol en gecompassioneerd bewustzijn niet alleen mogelijk is, maar de enige logische volgende stap in de menselijke evolutie.”

Spirituele zoeker
Gregg Braden is van huis uit ontwerper van computersystemen. Hij werkte onder meer voor Martin Marietta, Phillips Petroleum en Cisco Systems. De afgelopen twintig jaar combineert hij zijn wetenschappelijke werk met een spirituele zoektocht die hem naar kloosters in Egypte, Peru en Tibet heeft gebracht. Braden bestudeerde oude, bijna vergeten spirituele teksten en is als geen ander in staat een brug te slaan tussen moderne wetenschap en oude spirituele tradities. Hij schreef er verschillende bestsellers over, die in zeventien verschillende talen worden uitgegeven. Enkele van zijn populairste titels zijn ‘Het Jesaja-effect’ (Ankh-Hermes, 2000), ‘Het verloren gebed’ (Centrale Uitgeverij Deltas, 2007), ‘De goddelijke matrix’ (Paradigma, 2008) en ‘Grenzeloos bewustzijn’ (Paradigma, 2009).

Meer informatie over Gregg Braden: www.greggbraden.com
Meer informatie over HeartMath en het Global Coherence Initiative: www.heartmath.org enwww.glcoherence.org
Emoties en materie
Eigenlijk is het verbazingwekkend dat er nog wetenschappers zijn die twijfelen aan het effect van onze gedachten en gevoelens op materie. Denk maar eens aan seks en kijk wat er in je lichaam gebeurt. Nog een stap verder: roep het gevoel van een heerlijke vrijpartij op en kijk dan eens hoe je lichaam reageert. Misschien hebben wetenschappers te weinig seks? Hoe dan ook, we weten dus uit eigen ervaring dat gedachten en gevoelens in staat zijn om ons lichaam, dat gemaakt is uit hetzelfde oermateriaal waaruit de hele kosmos bestaat, te beïnvloeden. Maar het gaat nog verder. De invloed van onze emoties reist zelfs voorbij de grenzen van het fysieke lichaam. Dat bewijst het volgende experiment dat in 1993 door het Amerikaanse leger werd uitgevoerd. Een DNA-monster uit de mond van een vrijwilliger werd naar een kamer gebracht die op een paar honderd meter van de proefpersoon was gelegen. Daarna kreeg de proefpersoon videobeelden te zien die emotionele reacties in zijn lichaam opriepen: oorlogsbeelden, erotische beelden en komische beelden. In de kamer bleek het DNA monster instant te reageren op iedere emotie, alsof het fysiek nog steeds in het lichaam van de persoon aanwezig was. Later werden experimenten gedaan waarbij het DNA zelfs 560 kilometer verderop lag. Het maakte niets uit voor de resultaten. Experimenten van het HeartMath Institute hebben aangetoond dat menselijke emoties effect hebben op de vorm van ons DNA. Als dat zo is, dan zijn we rechtstreeks in staat de werkelijkheid te beïnvloeden, want we weten dat DNA een vormend effect heeft op de ‘stof’ waarvan onze wereld is gemaakt.
Dit artikel verscheen in de Happinez.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten