Search This Blog

Translate

Pagina's

dinsdag 3 mei 2011

EU verbiedt natuurgeneesmiddelen

Big Pharma slaat om zich heen en in een wanhoopspoging om geen terrein te verliezen zijn sinds afgelopen weekend nieuwe regels in de EU van kracht die honderden natuurgeneesmiddelen verbieden.
De nieuwe wetgeving is erop gericht ‘consumenten te beschermen tegen potentieel schadelijke traditionele medicijnen’.
Natuurgeneesmiddelen moeten nu worden geregistreerd. Producten moeten voldoen aan veiligheids- en kwaliteitsvoorschriften en moeten worden voorzien van informatie over de mogelijke bijwerkingen.
Natuurgeneeskundigen en producenten hebben aangegeven dat ze door de nieuwe regels wellicht failliet zullen gaan. Brits onderzoek uit 2009 toont aan dat tenminste een kwart van de volwassenen wel eens natuurlijke geneesmiddelen koopt. Meest gebruikt is het reeds geregistreerde echinacea, wat gebruikt wordt tegen verkoudheid; Sint-Janskruid, tegen depressie en angst en valeriaan, wat helpt tegen slapeloosheid.
Volgens Big Pharma hebben deze natuurlijke producten mogelijke bijwerkingen. Zo kan de anticonceptiepil stoppen met werken in combinatie met Sint-Janskruid en zo zou het natuurlijke afslankmiddel Herbal Flos Lonicerae twee maal de voorgeschreven dosis bevatten ‘van een verboden middel’. Wellicht probeert de natuur juist iets duidelijk te maken.
Tot op heden vielen natuurlijke geneesmiddelen altijd onder de Geneesmiddelenwet van 1968 toen nog maar weinig traditionele geneesmiddelen werden gebruikt en er nog maar weinig natuurgeneeskundigen werkzaam waren.
Vanaf nu moeten producenten aantonen dat hun producten voldoen aan strikte eisen en een duidelijk aangegeven dosis bevatten. Producten die reeds in de schappen staan mogen blijven staan tot de houdbaarheidsdatum verstreken is.
In Groot-Brittannië zijn inmiddels 211 verzoeken ingediend tot goedkeuring van een natuurlijk geneesmiddel. Inmiddels zijn 105 verzoeken gehonoreerd en de overige worden momenteel overwogen. Goedgekeurde natuurgeneesmiddelen krijgen een speciaal logo.
Nederlandse tekst: Niburu
Binnen 2 dagen zal de EU vele natuurgeneeskundige geneesmiddelen verbieden, waardoor meer mensen gedwongen worden om medicatie van de grote farmaceutische bedrijven te gebruiken, hetgeen voor de industrie zeer winstgevend is.

De EU-Richtlijn werpt een barrière op voor alle natuurgeneeskundige medicijnen die minder dan 30 jaar op de markt beschikbaar zijn -- waaronder nagenoeg alle Chinese, Ayurvedische en Afrikaanse traditionele medicijnen. Het is een draconische maatregel die de farmaceutische industrie steunt en duizenden jaren aan medische kennis negeert.

Er is dringend een massale oproep nodig tegen deze Richtlijn. Samen kunnen we de EU Commissie onder druk zetten om deze Richtlijn te corrigeren, en kunnen we onze nationale regeringen aanzetten om te weigeren deze Richtlijn te implementeren. Ook kunnen we met ons appel gewicht in de schaal leggen bij een gang naar de rechter. Onderteken de petitie hieronder, stuur deze e-mail door naar iedereen, en laten we 1 miljoen stemmen verzamelen om de natuurgeneeskunde te redden:

http://www.avaaz.org/nl/eu_herbal_medicine_ban/?vl


Het is moeilijk te geloven, maar als een kind ziek wordt, en er bestaat een veilige natuurgeneeskundige remedie voor deze ziekte, dan kan het binnenkort onmogelijk zijn om deze remedie te vinden.

Op 1 mei zal de Richtlijn grote hindernissen opwerpen tegen natuurgeneeskundige remedies die met enorme kosten, jaren van inspanningen en eindeloze deskundige onderzoeken zijn vervaardigd om elk product afzonderlijk te laten goedkeuren. Farmaceutische bedrijven hebben de middelen om deze bureaucratische processen te doorlopen, maar honderden kleine en middelgrote natuurgeneeskundige ondernemingen in Europa en wereldwijd, zullen failliet gaan.

We kunnen dit een halt toeroepen. De richtlijn is aangenomen in de slagschaduw van de bureaucratie, en kan niet standhouden onder het licht van een kritisch democratisch onderzoek. De EU Commissie kan de richtlijn intrekken of ze amenderen, en een lopende rechtszaak is dat op dit moment aan het aankaarten. Als Europese burgers van overal zich verenigen, zal dit legitimiteit verlenen aan de rechtszaak en de druk op de Commissie doen toenemen.

Onderteken de petitie hieronder en stuur deze e-mail door naar iedereen:

http://www.avaaz.org/nl/eu_herbal_medicine_ban/?vl


Er zijn goede redenen voor een betere reglementering van natuurgeneeskundige medicatie, maar deze draconische richtlijn schaadt de mogelijkheid van Europeanen om veilige en gezonde keuzes te maken. Laten we opkomen voor onze gezondheid en ons recht om te kiezen voor veilige natuurgeneeskundige medicatie. 

Met hoop en vastberadenheid,

Ricken, Iain, Giulia, Benjamin, Alex, Alice, Pascal, Luis en de rest van het Avaaz team.

BRONNEN, in het Engels:

EU invoering wet natuurgeneesmiddelen is een wettelijke uitdaging:
http://www.euractiv.com/en/health/eu-herbal-medicines-law-set-legal-challenge-news-503563


Richtlijn Europese Unie om natuurgeneesmiddelen te verbieden ten gunste van de farmaceutische industrie:
http://www.allvoices.com/contributed-news/8826364-european-union-directive-to-ban-natural-remedies-in-favor-of-pharmaceuticals


Traditionele Chinese geneesmiddel firma's zien verdwijning uit de Europese markt tegemoet:
http://english.peopledaily.com.cn/90001/90776/90883/7343301.html


Europees verbod op natuurgeneesmiddelen:
http://www.independent.ie/national-news/eu-crackdown-on-herbal-remedies-2628345.html
Bron: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten