Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 7 april 2011

Schadelijke transvetten in ons eten

Jona en Berend, beiden dertien jaar, zitten op het Roland Holstcollege in Hilversum. Voor het vak wetenschapsoriëntatie hebben ze een werkstuk geschreven over transvet. 

Om erachter te komen hoe vaak transvet in onze voeding zit, bezochten de jongens vijf supermarkten. Ze bekeken de etiketten van honderden producten. Maar weinig mensen weten dat het schadelijk is, terwijl het in tal van producten blijkt te zitten. Reden voor Kassa om aandacht aan het onderzoek van Jona en Berend te besteden.

Wat is transvet?

In de meeste levensmiddelen zitten vetten. De twee bekendste soorten zijn verzadigd en onverzadigd vet. Daarnaast is er een derde categorie: transvet. Dat ontstaat bijna altijd als vloeibaar plantaardig vet door middel van een chemisch proces wordt omgezet in hard vet. Een populaire handeling voor voedselproducenten, want het is goedkoop en je kan er beter mee bakken. Verder blijven de producten langer smeuïg en houdbaar. Handig voor bijvoorbeeld margarine, koekjes, sauzen, frituurvet en kant-en-klaarmaaltijden. Er zijn ook dierlijke transvetten, die zitten in vette melkproducten of vlees van herkauwers, maar wel in lage concentraties. In tegenstelling tot het toegevoegde industriële transvet is de dierlijke variant niet uit ons eten te halen, maar als u magere zuivel koopt, scheelt dat al een stuk.

Waarom is transvet zo schadelijk?

Transvetten zijn zeer schadelijk, omdat ze niet alleen het slechte cholesterol in het bloed verhogen, maar ook het goede cholesterol verlagen. Dat heeft Frank Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde aan het UMCU, bevestigd. Transvet breekt nagenoeg niet af in je lichaam, waardoor het zich opstapelt. Het hecht zich zeer gemakkelijk aan de bloedvaten met een vergrootte kans op hart- en vaatziekten tot gevolg. Het heeft inmiddels al honderden mensen het leven gekost.


De overheid maakt zich geen zorgen

Sinds een jaar of twintig is bekend dat transvetten zeer schadelijk voor de gezondheid zijn en sindsdien is het percentage dat in ons voedsel zit drastisch beperkt. In Denemarken en in een aantal Amerikaanse staten is het gebruik van industriële transvetten zelfs verboden. Dat vindt de Nederlandse overheid niet nodig aangezien er al voldoende gebeurt. In ons land geldt het advies van de Gezondheidsraad om de inname van transvetten zoveel mogelijk te beperken met een aanvaardbare bovengrens van maximaal 1% van de totale dagelijkse energie-inname. Dat wordt in ons land aan de betrokken branches zelf overgelaten. Zo is er bijvoorbeeld een Task Force Verantwoorde Vetzuursamentelling en het keurmerkVerantwoord Frituren. De reactie van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan Kassa kunt uhier vinden.
player
Klik op onderstaande link om de rest van het artikel te lezen.

Bronnen:

www.kassa.vara.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten