Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 7 oktober 2010

Vitamine D als antigriep pil

Er heerst binnenkort weer een griepepidemie in Nederland. Amerikaanse wetenschappers zien een relatie met lage vitamine D waarden. Voedingsbronnen blijken niet toereikend.
Veel mensen hebben een chronisch vitamine D-tekort, zonder het zelf te weten. Een belangrijke oorzaak is negentig procent van de tijd binnen zitten met als gevolg een gebrek aan een dagelijkse portie zon (15 tot 30 minuten). Andere oorzaken zijn: een slechte opname van vitamine D via de darmen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of een genetische afwijking. Het bekendste gevolg van een tekort aan vitamine D3 is botpijn tot zelfs misvormingen aan de beenderen die in extreme gevallen tot pijnlijke, spontane breuken kan leiden. Aavulling van vitamine D zorgt tot op hoge leeftijd voor een stevig en pijnvrij beenderstelsel.
Vitamine D voorkomt griep
Volgens Amerikaanse artsen en wetenschappers is een chronisch tekort aan vitamine D ook mede verantwoordelijk voor het feit dat bepaalde bevolkingsgroepen veel meer kwetsbaar zijn om infectieziekten zoals de griep te krijgen. Dokter Cannell stelde tijdens een griepepidemie in 2005 vast dat een aantal personen geen griep kregen omdat ze 2000 U.I (internationale eenheden) vitamine D3 per dag innamen. Wie over voldoende vitamine D3 wil beschikken (volwassenen; minimaal 80 nmol/liter in het bloed) moet of dagelijks voldoende ultraviolet straling krijgen of voedingssupplementen gebruiken. In Nederland is het onmogelijk om in de winter uit zonlicht voldoende vitamine D3 aan te maken. De voedingsbronnen zoals vette vis, boter en zuivel zijn niet toereikend.
Vitamine D pil en interacties
Iedere natuurwinkel beschikt over gestandaardiseerde vitamine D3 supplementen in diverse vormen; een droge-, emulsie- en olievorm, zonder en met calcium gecombineerd. Extra calcium is niet altijd nodig, omdat vitamine D3 wanneer er voldoende calcium in het dagelijks menu zit voor een optimale opname van calcium en fosfor in de darm zorgt. Extra calcium suppletie kan tot een hypercalcemie leiden en een onbalans veroorzaken met o.a. magnesium. Anticonvulsiva, anti-epileptica, isoniazide en orlistat kunnen de vitamine-D-status negatief beïnvloeden. Cholesterolverlagende medicijnen (cholestyramine, colestipol) en mineraalolie laxantia verlagen de opname van vitamine D. Cimetidine verlaagt de synthese van vitamine D.
Risicogroepen
Vitamine D wordt in de huid gevormd onder invloed van ultraviolet licht. De vetoplosbare vitamine wordt in de nieren omgezet in de actieve vorm, calcitriol. Vitamine D is van belang voor de calcium- en fosformetabolisme, de botopbouw, de tanden en voor het afweersysteem. Vooral baby’s, kinderen en zwangere vrouwen dienen te beschikken over voldoende vitamine D voor groei en ontwikkeling. Vooral in de wintermaanden hebben veel mensen dus een vitamine-D-spiegel die aan de lage kant is. Gesluierde vrouwen hebben vaker een tekort aan vitamine D. Ouderen zijn minder goed in staat zelf vitamine D aan te maken; veel ouderen, vooral in instellingen, hebben een vitamine D-tekort.
Commentaar NDN
Elke dag een vitamine D pilletje innemen is effectiever dan een wekelijkse of maandelijkse vitamine D-suppletie in hogere dosis. Dit bleek uit een Nederlandse studie onder 338 bewoners van verpleeghuis Marienhave in Warmond met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar.  Ze werden in drie willekeurige groepen verdeeld. Groep 1 kreeg gedurende 4 maanden dagelijks 600 IE vitamine D, groep 2 wekelijks 4200 IE en groep 3 maandelijks 18000 IE.
Bij aanvang van de onderzoeksperiode was de gemiddelde concentratie 25-hydroxyvitamine D(25(OH)-D) 25,0 nmol/l. Uit de metingen van de concentraties 25(OH)D in het bloed aan het einde van de onderzoeksperiode bleek dat een dagelijkse dosis vitamine D het meest effectief was in het verhogen van de Vitamine D-bloedspiegel. De gemiddelde concentraties 25(OH)D in de groepen waren respectievelijk in het bloed gestegen van 69,9 (groep 1), 67,2 (groep 2) en 53,1 nmol/l (groep 3). U kunt uw vit D3 spiegel in het bloed via de huisarts laten meten.
Rijk aan calcium zijn noten, zonnebloempitten, peulvruchten (bonen), groene groente, sojabonen, sojaproducten en zuivelproducten. Eventuele calciumsuppletie (in de citraatvorm) kan bij onvoldoende calciuminname met de voeding noodzakelijk zijn. Gecombineerd met magnesiumcitraat en andere botversterkende mineralen zoals zink (ook belangrijk bij griep), mangaan en borium.
Suppletie met vitamine D in aanvulling op calciumsuppletie verlaagde het relatieve risico om te vallen met 9%, vooral in de winter. Het ging om een onderzoek bij bejaarden vrouwen die in een zonnig klimaat leven en toch een tekort aan vitamine D hebben. De 302 bejaarde vrouwen met leeftijden van 70 tot 90 jaar hadden een concentraties 25-hydroxyvitamine D in het bloed lager dan 60 nmol/l. Ze woonde in bejaardenhuis in Perth in Australië en waren in het afgelopen jaar één of meerdere keren gevallen. De vrouwen werden gedurende één jaar in twee willekeurige groepen verdeeld. Beide groepen kregen 250 mg calcium (als citraat) per dag. Éen van de groepen werd daarnaast dagelijks met 1000 IE vitamine D gesuppleerd. De andere groep kreeg een placabo. Na een jaar bleek het risico om ten minste eenmaal per jaar te vallen in de vitamine D-groep significant te zijn verlaagd ten opzichte van de controlegroep: 53% tegenover 63%.
Letterlijk op de been blijven met griep is dus een zonnetje in huis halen met een vitamine D pil. Bestellen vitamine D3
Literatuur en links: Osteoporos Int 2008; 19:663-71. Cannell JJ, Zasloff M, Garland CF, Scragg R, Giovannucci E.On the epidemiology of influenza.Virol J. 2008 Feb 25;5:29 Cannell JJ, Hollis BW. Use of vitamin D in clinical practice. Altern Med Rev. 2008 Mar;13(1):6-20 Archives of Internal Medicine 2008;168(1):103-8


Geen opmerkingen:

Een reactie posten