Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 15 oktober 2010

Sprookje van chemiebedrijf Monsanto uit

Het Amerikaanse concern Monsanto creëerde met behulp van genetische manipulatie nieuwe rassen soja, katoen, koolzaad en mais die een groot deel van de wereld veroverden. Echter zijn de gouden tijden voor het bedrijf nu voorbij, wanneer naar de beurskoers van het bedrijf gekeken wordt. De grootste zaadproducent ter wereld staat nu te boek als het beroerdste aandeel van 2010.
Monsanto is van oudsher een chemisch bedrijf met grote ervaring in onkruidbestrijdingsmiddelen. Dit soort middelen brengt één groot nadeel met zich mee: niet alleen het onkruid sterft af, maar ook de gewassen die tegen het onkruid beschermd moeten worden.
In 1996 bedacht Monsanto een oplossing voor dit probleem. Met behulp van gentechnologie werden nieuwe rassen gemaakt die bestand waren tegen onkruidbestrijder Roundup. Boeren die deze zaden kochten, konden onbeperktRoundup spuiten om het onkruid te verdelgen. 
Deze nieuwe zaden hebben in Amerika de markt veroverd, maar in Europa kreeg Monsanto geen voet aan de grond omdat de Europese Unie de transgene gewassen niet toestaat. De omzet van het bedrijf steeg van $3 miljard in 1997 tot $12 miljard vorig jaar. De koers steeg van een paar dollar tot $140 per aandeel in 2008.
Nu is het sprookje uit. Het bedrijf is uit de gratie en de slotkoers lag vorige week op $50 per aandeel. Het eerste probleem van het bedrijf is dat de patenten op Roundupzijn verlopen en de concurrentie goedkopere middelen op de markt heeft gebracht. Ernstiger is dat de zaden van Monsanto tegenvallend zijn. De Roundup Ready-suikerbiet die in Amerika een marktaandeel heeft van zo’n 95%, is door de federale rechter verboden. Volgens de rechter zijn de gevolgen voor het milieu en de gezondheid onvoldoende onderzocht. Intussen is het gewone suikerbietzaad nauwelijks meer te krijgen.

Hiernaast voldoet het maisras SmartStax van Monsanto niet aan de gewekte verwachtingen. Dit werd door het bedrijf samen met concurrent Dow ontwikkeld. Er werden zowaar acht kunstmatige genen in het mais gestopt. Hierdoor werd het gewas bestand tegen insecten en onkruidbestrijdingsmiddelen. Het probleem was echter dat de opbrengt veel lager was dan verwacht. 
Vorige week publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift Science een artikel waaruit blijkt dat de grootste voordelen van Monsanto’s dure zaden terechtkomen bij de boeren die ze niet gebruiken. 
Het patent op Roundup Ready-sojabonen loopt in 2014 af. Dus dan mag de boer weer doen wat hij al duizenden jaren doet: zijn eigen zaaizaad produceren. Inmiddels is de Amerikaanse justitie een onderzoek gestart en wil weten of het zaad waarop het patent afloopt na 2014 nog wel beschikbaar is. 
Monsanto is wereldwijd omstreden omdat het concern op hardhandige wijze octrooien op genetisch materiaal bewaakt. Het stuifmeel van de gemanipuleerde mais waait vrijelijk over de akkers, en bevrucht ook gewone mais. Zo zijn er al rechtszaken geweest waarbij Monsanto claimt dat boeren waarbij dit gebeurde, het patentrecht van Monsanto schonden. Milieuorganisaties zijn fel tegen de werkwijze van Monsanto, in verband met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Gebruikte brontekst: Volkskrant.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten