Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 30 september 2010

Leefbare exoplaneet ontdekt

Astronomen hebben de eerste buitenaardse wereld gevonden waar leven op kan bestaan zoals wij dat kennen. De planeet staat op de juiste afstand tot haar ster, heeft de potentie om water te bevatten en de bodem bestaat waarschijnlijk uit een rotsachtige substantie, net als op Aarde.
“Het is de meest spannende exoplaneet die ik tot nu toe heb gezien,” zei James Kasting van de Pennsylvania State University. De planeet draait rond een zwakke rode dwerg op zo’n 20 lichtjaar van de Aarde, genaamd Gliese 581. Er zijn tot nu toe zes planeten bekend rond deze ster, waarvan er twee in de zone liggen waar vloeibaar water kan bestaan.

Eén van deze planeten draait in 13 dagen rond haar ster en lijkt te heet te zijn om vloeibaar water te kunnen bevatten. Een andere planeet, die in 67 dagen een omwenteling rond Gliese 581 afwerkt, zou precies warm genoeg kunnen zijn. De juist ontdekte planeet Gliese 581 g ligt precies tussen de ‘hete’ en ‘koude’ planeten in.
Steven Vogt van de Universiteit van Californië en Paul Butler van het Carnegie Instituut in Washington DC gebruikten de 10 meter Keck I telescoop op Hawaï om de planeet te ontwaren. Ze combineerden hun data met metingen die gepubliceerd zijn door Michel Mayor en zijn collega’s van het Geneva Observatory. Zij maakten gebruik van de 3,6 meter telescoop van het European Southern Observatory in Chili.
Gliese 581 g heeft ongeveer drie tot vier keer de massa van de Aarde, waardoor de astronomen denken dat de bodem van de planeet rotsachtig is. 
De ontdekking is de eerste van vele volgens het onderzoeksteam. Gliese 581 is één van negen sterren die zich in een zone bevinden waarbinnen het mogelijk is om aardachtige planeten te kunnen ontdekken. In de Melkweg alleen al zijn er een paar honderd miljard zonnestelsels, genoeg dus om enorm veel planeten te bevatten die leven kunnen herbergen. 
Men hoopt met behulp van de James Webb ruimtetelescoop, die in 2014 gelanceerd zal worden, nog veel meer exoplaneten te ontdekken waar mogelijk leven te vinden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten