Bron: Zaplog.nl |
Amerika, Japan en grote delen van Europa zijn door hun financiële beleidsarsenaal heen, zodat ze weerloos zijn tegen de dubbeldip, terwijl het herstel stagneert.
Meer kwantitatieve maatregelen door de FED gaan geen verschil meer maken. De inkomsten van de schatkist lopen alleen maar terug, waardoor begrotingstekorten groter worden. Het monetaire beleid kan de liquiditeit een impuls geven, maar kan solvabiliteitsproblemen niet oplossen.
Ondanks de grootste stimulans in de geschiedenis is de rente in Amerika verlaagd van vijf naar nul procent en is er een begrotingstekort van 10 procent van het bruto nationaal product. Door het verlagen van de rente ontstaan steeds nieuwe 'bubbels' in het systeem, waarna je automatisch uitkomt bij staatsobligaties, aldus Willem Middelkoop in een uitzending van RTLZ.
De wereld wil deze dubieuze financiële producten niet meer kopen. Duitsland is niet langer van de partij en ook China en Japan trekken zich terug. Zo werd onlangs bekend dat China de omvang van haar positie in Amerikaans staatspapier opnieuw heeft verlaagd, van 13 naar 10 procent.
De bittere waarheid is dat er geen uitweg is uit dit monetaire en fiscale beleid. De Amerikaanse hypotheekmarkt is ineengevallen van $190 miljard in 2006 naar zo’n $50 miljard afgelopen jaar, waardoor deze afhankelijk is van overheidssteun.
Ondertussen slaat China goederen op, koopt het onroerend goed op over de wereld of stapt het over op ander Aziatisch staatspapier, om zowel de handel als de nationale munt gezond te houden.
Amerikaanse bedrijven hebben genoeg geld, maar ze genereren meer winst door te snijden in de loonkosten. Dit heeft in Amerika alleen al geleid tot een verlies van 8,4 miljoen banen.
De fiscale injecties beginnen hun kracht te verliezen. De groei van de economie is volledig gebaseerd op de export, zo ook in Nederland.
Vandaag is te lezen dat president Obama met een plan komt om de belastingkredieten voor bedrijven uit te breiden en te verlengen. Met deze injectie van $100 miljard hoopt de regering dat bedrijven minder zullen aarzelen om nieuw personeel in dienst te nemen.
Bronnen: Telegraph.co.uk, Demorgen.be RTLZ Fondsnieuws.nl China verkiest euro's over dollars China dumpt Amerikaanse Staatsobligaties RTLZ video
Geen opmerkingen:
Een reactie posten