Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 1 december 2011

Dankbaarheid is helend voor het lichaam


Ben je dankbaar? Schrijf het op. Denk erover na. Praat erover. Je verspreidt niet alleen positieve vibraties naar mensen om je heen, maar je gezondheid heeft er ook baat bij.
Bewijs toont aan dat een positieve kijk en positieve gevoelens van dankbaarheid een aanwijsbaar positief effect kunnen hebben op de hersenen en het lichaam. Dat meldt ABC.
“Als dankbaarheid een medicijn was zou het ’s werelds best verkochte product zijn dat je gezondheid in stand houdt,” zei professor biologische psychologie P. Murali Doraiswamy van het Universitair Medisch Centrum Duke.
Studies hebben aangetoond dat dankbaarheid meetbare effecten heeft op organen en het brein, aldus Dr. Doraiswamy. Het gaat dan om neurotransmitters die de stemming beïnvloeden (serotonine, norepinefrine), geslachtshormonen (testosteron), hormonen die sociale omgang beïnvloeden (oxytocine), neurotransmitters die geassocieerd worden met cognitie en plezier (dopamine), het immuunsysteem (cytokinen), stresshormonen (cortisol), het hartritme, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel.
Geprogrammeerd
“Dankbaarheid werkt omdat mensen van nature een negatieve kijk hebben op de wereld waarbij iets slechts in ons leven drie keer zwaarder weegt dan iets goeds,” schreef coach positieve psychologie Renee Jain in een email. “Dit hielp ons bij het overleven, maar gelukkig hoeven we daar nu niet meer aan te denken. Helaas hebben we nog steeds deze bias waardoor we naar negatieve gebeurtenissen, emoties en interacties in ons leven worden getrokken.”
“Het menselijk brein is geprogrammeerd om bedreigingen te ontwijken en beloningen te maximaliseren,” zei directeur Mitch Wasden van het Ochsner Medisch Centrum in Baton Rouge in de staat Louisiana. “Dit zorgt voor een chemische cocktail die door het lichaam stroomt en mensen beloningen en bedreigingen laat ervaren.”
Attentie
“Dopamine wordt geassocieerd met beloningen,” ging Wasden verder. “Het interessante is dat we beloningen en bedreigingen niet kunnen voelen tenzij we onze attentie erop richten. Er gebeuren elke dag veel goede en slechte dingen in ons leven, maar tenzij we er bewust van worden krijgen we geen neurotransmitter die ons goed of slecht laat voelen.”
Opvallend is dat het brein niet weet of het reageert op realiteit, fictie, of gebeurtenissen in het verleden wat verklaart waarom mensen bang zijn als ze bijvoorbeeld een horrorfilm kijken terwijl ze weten dat het niet echt is. Dankbaar zijn voor gebeurtenissen werkt als een soort mentale film, aldus Wasden. Het lichaam maakt dopamine aan, wat op haar beurt een positief effect heeft op stemming en emotioneel welzijn.
Positieve emoties
“Dankbaarheid gaat de negatieve bias tegen door onze aandacht te richten op het goede,” zei Jane. “Deze aandacht kan onze psychologische, sociale en fysieke gezondheid sterk verbeteren.”
Als je het moeilijk vindt om uit de negativiteit te komen stelt Wasden een dagboek voor waarin je bijhoudt waar je dankbaar voor bent. Schrijf brieven van dankbaarheid en mediteer op positieve emoties.

Uit je dankbaarheid aan die ene speciale persoon of plaats in je leven. Schrijf het op of roep het van de daken. Het is goed voor je gezondheid.




Vertaling: Niburu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten