Sinds de oproep voor een wereldwijde bank-run op 7 december aanstaande hebben de banken alles behalve stilgezeten.
De Europese Unie en de Duitse regering hebben in alle stilte gewerkt aan een noodplan voor het geval de zich verder uitbreidende economische crisis leidt tot een bank-run.
Daarbij zouden alle landen in de Eurozone de mogelijkheid krijgen bankloketten te sluiten en geldautomaten uit te schakelen.
Daarbij komt dat de EU alle grote media heeft gevraagd eventueel nieuws over massale geldopnames stil te houden. Dat verklaart ook waarom het zo stil is rondom de bank-run in Ierland die al een week bezig is.
Fictief geld
Bij de Anglo Irish Bank en de Bank of Ireland hebben klanten respectievelijk reeds €13 miljard en €10 miljard aan spaargeld opgenomen. Wanneer klanten in andere landen dit voorbeeld volgen heeft dit grote gevolgen voor de banken.
Ons geld ligt namelijk niet bij de bank in een kluis, maar bestaat louter in de computer van de banken. Slechts 3% van de geldhoeveelheid bestaat uit munten en bankbiljetten, de rest is fictief.
Duitse leger
Voor Duitsland speelt nog een andere reden mee om aan het noodplan te werken. Men houdt rekening met een run op de banken mocht het land beslissen uit de Eurozone te treden en de Duitse mark weer in te voeren.
Uit kringen binnen het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken is vernomen dat bij een mogelijke val van de euro, of het uittreden van één of meerdere EU-landen, de banken voor onbepaalde tijd hun loketten moeten sluiten en de geldautomaten uitgeschakeld dienen te worden. Het ministerie wil verder geen details bekend maken over de plannen.
Men zou Argentijnse toestanden zoals in 2002 willen voorkomen. Ook het Duitse leger is in de nieuwste versie van de plannen betrokken. In Duitsland wordt al enige tijd openlijk gesproken over de mogelijkheid om het leger ook binnen de Duitse grenzen te mogen inzetten.
Wat de uitkomst ook moge zijn, ook binnen de bankwereld raakt men er langzamerhand van overtuigd dat het huidige systeem lang achterhaald is en niet meer werkt.
Bron: Zonnewind.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten