Search This Blog

Translate

Pagina's

vrijdag 17 december 2010

Tarwegras: Puur natuur levensenergie!


Één glaasje sap van 30 milliliter staat gelijk aan minimaal de door het Voedingscentrum aanbevolen dagelijkse twee ons groenten en twee stuks fruit

Tarwegras bevat hoge doseringen vitaminen, mineralen, enzymen, antioxidanten, aminozuren en chlorofyl.


Wat doet Tarwegras:

    * Voedt
    * Reinigt
    * Ontgift
    * Verjongt
    * Geeft energie


Wat is tarwegras en tarwegrassap?

Tarwegras is de jonge scheut van de tarweplant (Latijnse naam: Triticum aestivum).

Tarwe behoort tot de familie van de grassen. Op aarde zijn zo'n 8000 soorten gras bekend. Bekende soorten zijn onder andere alle granen, rijst en mais. De voedingswaarde van de verscheidene grassen is enorm. Gras is een onmisbaar gewas! Olifanten halen zelfs hele bossen neer om ruimte te kweken voor hun favoriete maal: gras! Maar ook voor koeien, paarden en andere grazers vormt gras een vrijwel volledige voedingsbron.

Van de tarweplant kunnen we de zaden (de tarwe) oogsten, maar ook de jonge plant is bijzonder voedzaam. Tarwegras bevat namelijk hoge concentraties van vele vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en chlorofyl. Daarom wordt het sap van tarwegras de laatste jaren steeds vaker als aanvulling op de voeding gebruikt.

De voedingsstoffen in tarwegras zijn natuurlijk, organisch,  onderling in optimale verhoudingen en in een zeer zuivere, in water opgeloste vorm en  dus heel licht verteerbaar. Zodoende biedt het een zeer aantrekkelijk alternatief voor synthetische vitamines en mineralen in voedingssupplementen. Het is immers puur natuur voeding!

Hoeveel we er inmiddels ook van weten, toch is nog veel onbekend over dit diepgroene sap. Het volledige spectrum aan alle aanwezige stoffen is nog lang niet in kaart gebracht. Vrijwel ieder organisme op aarde heeft zijn eigen chemie. We begrijpen hier tot dusver slechts kleine stukjes van.

Het ontbreken van meervoudig wetenschappelijke onderbouwing op sommige claims is voor vele sceptici genoeg om de positieve eigenschappen van tarwegras(sap) niet serieus te nemen.” Negatieve ervaringen van gebruikers zijn echter moeilijk te vinden. Hoewel een hoge dosis in beginsel wat zwaar op de maag kan liggen schijnt niemand de vitaliserende werking te betwisten en de verhalen van dolenthousiaste mensen die hun gezondheid herstelden met behulp van tarwegrassap zijn er te over.

Waar wel nadrukkelijk bewijs voor is, is de positieve werking van chlorofyl op de darmen. Uit onderzoek is gebleken dat percentages darmkanker afnamen na consumptie van grotere hoeveelheden bladgroen.

De sterke, vezelachtige structuur maakt het tarwegras op zichzelf, zoals de meeste grassen, zeer zwaar verteerbaar voor de mens. Met behulp van een speciale sapmachine kan men de sterke structuur breken en de voedzame, licht verteerbare bestanddelen in sapvorm eruit persen. Dit kan het beste met een zogenaamde slowjuicer, een machine die op langzame snelheid perst. Dit voorkomt versnelde oxidatie (reactie met zuurstof), zoals dat bijvoorbeeld bij een blender of sapcentrifuge plaatsvindt. Om diezelfde reden is het aan te raden het tarwegrassap direct na het persen te nuttigen en de blootstelling aan de buitenlucht te minimaliseren.

Tarwegrassap heeft een prachtige, smaragdgroene kleur met een zoetige, dropachtige smaak. Over smaak valt niet te twisten, maar dat het mega-gezond smaakt erkent iedereen!


Gebruik en bewaren van tarwegrassap


Het beste kun je het sap 's ochtends op de nuchtere maag drinken en/of 's avonds een kwartier voor het avondeten. In het laatste geval helpt het de maaltijd die volgt te verteren. Tarwegras kan men het beste ongeperst bewaren, in een afgesloten plastic zak in de koelkast.

Ontgifting/ontsmetting

De hoge concentratie organisch actieve bestanddelen maakt tarwegrassap tevens tot een krachtige ontgifter en ontsmetter. Tot niet eens heel lang geleden werd tarwegrassap op diverse plaatsen gebruikt voor het ontsmetten van chirurgisch materiaal in ziekenhuizen en is het een bekend middel tegen tandvleesontsteking, kiespijn en keelpijn.



De samenstelling van tarwegrassap

Tarwegrassap is een puur-natuur bron van een heel spectrum aan essentiële voedingsstoffen.
Hieronder vallen vitaminen, mineralen, chlorofyl, antioxidanten, aminozuren en enzymen.

In laboratoriumproeven isoleerde men in tarwegras meer dan 1000 elementen,
wat tot de conclusie leidt dat tarwegrassap een volwaardige voedingsbron vormt.

Tarwegrassap wordt wel " 's werelds meest geconcentreerde vloeibare voedingsmiddel" genoemd. Het sap van tarwegras bevat bijvoorbeeld hoge doseringen natuurlijk vitamine E (veel meer dan bijvoorbeeld in spinazie en sla) en bestaat voor 21% uit aminozuren, de bouwstenen van hoogwaardige eiwitten. De Japanse onderzoeker Yoshide Hagiwara heeft tweehonderd planten onderzocht op hun gehalten aan vitaminen, mineralen, proteïnen en enzymen en concludeerde dat tarwegrassap een van de rijkste bronnen van deze voedingsstoffen is. Het bevat tevens het enzym PD41, dat goede diensten zou bewijzen bij het herstel van door röntgenstralen beschadigd erfelijk materiaal. Ook het enzym superoxide-dismutase (SOD) is in tarwegrassap terug gevonden. Dit enzym komt in alle lichaamscellen voor. Hiervan wordt verondersteld dat het ontstekingsremmend werkt, het verouderingsproces kan helpen vertragen en de effecten van radioactieve straling kan verminderen. 

Welke voedingsstoffen bevat tarwegrassap zoal?

Vitaminen in tarwegrassap


Bèta-caroteen, vitamine C en vitamine E zijn tevens belangrijke antioxidanten.

    * Bèta-caroteen (pro-vitamine A) 
    * Vitamine B1, B2, B3, B6 en B12 
    * Vitamine C 
    * Vitamine E 
    * Vitamine K1 

Mineralen in tarwegrassap

Magnesium, kalium en calcium geven tarwegrassap z’n sterk alkaliserende (=ontzurende) werking.

    * IJzer
    * Magnesium
    * Kalium
    * Calcium(-fosfaat)
    * Natrium
    * Zink
    * Selenium
    * Fosfor
    * Borium
    * Chroom
    * Kobalt
    * Koper
    * Jodium
    * Mangaan
    * Nikkel
    * Zwavel

Enzymen in tarwegrassap

Cytochroom-oxidase, catalase en peroxidase komen in hoge concentraties in tarwegrassap voor en zijn ook terug te vinden in menselijke rode en witte bloedcellen.

    * cytochroom-oxidase (rol in celademhaling) 
    * lipase (vetsplitsing) 
    * protease (eiwitsplitsing) 
    * amylase (zetmeelsplitsing) 
    * catalase (waterstofperoxide-splitsing) 
    * peroxidase 
    * transhydrogenase 
    * superoxide-dismutase (SOD; 'anti-aging-enzym') 

Aminozuren in tarwegrassap

Tarwegrassap bevat de 8 essentiële aminozuren (lysine, isoleucine, leucine, tryptofaan, fenylalanine, threonine, valine en methionine) en 9 niet-essentiële aminozuren (alanine, arginine, asparagine zuur, glutaminezuur, glycine, histidine, proline, serine, tyrosine)




De eigenschappen van chlorofyl in tarwegras


Tarwegras is een zeer rijke bron van chlorofyl. Chlorofyl is een pigmentstof die in de cellen van groene planten en gras ligt opgeslagen en die het z’n groene kleur geeft. Chlorofyl heeft de eigenschap om licht-energie, meestal zonlicht, bruikbaar te maken voor de zogenaamde fotosynthese. Dit is een proces waarbij uit kooldioxide en water koolhydraten (energie) en zuurstof ontstaan. Chlorofyl wordt daarom ook wel “gesublimeerde zonne-energie” genoemd. De hoeveelheid chlorofyl kan per plant erg verschillen.

Uit onderzoek is gebleken dat tarwegras een zeer hoog gehalte aan chlorofyl bevat. Chlorofyl heeft vrijwel dezelfde molecuulstructuur als hemoglobine, de ijzerhoudende, zuurstof transporterende rode kleurstof in ons bloed. Onderzoek heeft aangetoond dat chlorophyl in het lichaam omgezet kan worden in hemoglobine. Dit maakt het mogelijk om chlorophyl therapeutisch in te zetten bij bijvoorbeeld bloedarmoede.

Maar chlorofyl blijkt nog veel meer heilzame functies te hebben.
Het: 

    * bevordert de bloedvorming
    * werkt antibacterieel, desinfecterend en reinigend
    * optimaliseert de energieproductie in de cel 
    * heeft een normaliserende invloed op de bloeddruk
    * zuivert de lever
    * geeft energie
    * optimaliseert het immuunsysteem
    * reinigt en ontsmet de darmen
    * bindt giftige/zware metalen (kwik, lood, cadmium, amalgaam, aluminium, arseen) 

Chlorofyl heeft dus een zeer brede werking en kan naast een gezond eet- en leefpatroon preventief worden gebruikt of ondersteunend worden ingezet bij een groot aantal chronische aandoeningen. Aangezien het zeer rijk is aan chlorofyl is tarwegrassap dus een geweldige aanvulling op de voeding!

Het chlorophylrijke tarwegras blijkt ook een beschermend effect op het ontstaan van kanker te hebben. Naast chlorophyl bevat het ook veel superoxide dismutase (SOD) en beta-caroteen. De beschermende werking is te danken aan een van deze bestanddelen of mogelijk aan een combinatie van deze bestanddelen.

Klik Hier voor meer info over tarwegras: 
Bron tekst: Earth Matters

1 opmerking:

  1. Hoge Tarwegras chlorofyl in bio tarwegras poeder:

    http://www.spiruella.nl/Voedingswaarde-Tarwegras

    BeantwoordenVerwijderen