Search This Blog

Translate

Pagina's

donderdag 15 januari 2015

Publieke geldschepping op de politieke agenda?

Illustratie: wijwordenwakker.org
(Burgerinitiatief Ons Geld | George van Houts) Ongelijkheid neemt toe. Private banken hebben het privilege om geld te creëren en vragen rente over het gecreëerde geld. Overheden hebben tekorten aan geld en verhalen dat op de burgers door bezuinigingen. Ecologische problemen worden niet aangepakt door geldgebrek.

De oorzaak van de ellende waar we nu in zitten is gelegen in de manier waarop geld gecreëerd wordt: door private banken. Banken zijn commerciële ondernemingen die uit zijn op korte termijn winstbejag. Dat is hoogst ongezond voor onze samenleving.

Toch kan het anders en aanzienlijk beter. En snel ook! Door één ‘overnight’ actie gaat het roer definitief om. Daar wordt u als burger beter van. Per omgaande.

Wat gaat u ervan merken nadat de verandering een feit is:
Belastingverlaging en/of burgerdividend
Stabiele prijzen (geen verhogingen meer)
100% Gegarandeerd en waardevast spaargeld en pensioen
Eerlijker verdeling van de welvaart
Een milieu aanpak waar onze kleinkinderen ons heel dankbaar voor zullen zijn

Nu vraagt u zich natuurlijk af wie dat allemaal gaat regelen. Wel, van de bankensector hoeven we niets te verwachten. Die gaan echt hun kip met gouden eieren niet slachten. Het zal dus van de politiek moeten komen. En, zelfs al hebben politici grote voordelen bij een veranderd monetair systeem, tot nu toe ziet het er niet naar uit dat ze het ook zullen gaan doen. We zullen hen dus een handje moeten helpen. Vandaar dit initiatief waarin wij het Nederlandse parlement oproepen de problematiek rondom geldschepping daadkrachtig aan te pakken. Daar hebben we uw steun voor nodig.

Het voorstel:

Wij, burgers van Nederland, constateren

Ons financiële systeem is instabiel. Dit heeft nadelige gevolgen voor economie en samenleving. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de overheid het toelaat dat private banken vrijwel al het geld scheppen dat in de economie circuleert. De risico's die daaruit voortvloeien worden afgedekt met belastinggeld. Het financiële systeem wordt stabieler door geldschepping tot een publieke taak te maken.

Het recht en de plicht om geld te scheppen behoort principieel toe aan de overheid, niet aan private partijen.

Om in een economie prijzen stabiel te houden moet en mag geld worden gecreëerd; niet te weinig en niet te veel. Dat recht op geldschepping, zonder dat daar een schuld tegenover staat, behoort principieel toe aan de overheid, die daarmee maatschappelijke doelstellingen kan nastreven zoals prijsstabiliteit, werkgelegenheid, basisinkomen, (duurzame) infrastructuur en/of belastingverlaging. De overheid heeft dat recht echter uit handen gegeven aan private commerciële banken en is daardoor niet in staat (gebleken) om aan haar verantwoordelijkheid voor bestaanszekerheid en spreiding van welvaart gestalte te geven. Tegen deze achtergrond roepen wij het Nederlandse parlement op om:
zich voor deze principiële rol van de overheid uit te spreken en er op aan te dringen dat de overheid het exclusieve recht op geldschepping herneemt door het in circulatie brengen van schuldvrije euro’s; en
de euro’s, gecreëerd door een op te richten publiek instituut, zoveel mogelijk in omloop te brengen door het te besteden, dan wel rentevrij uit te lenen.

Klik hier om de petitie te tekenen.



Bronnen: burgerinitiatief.onsgeld.nu, Earth-Matters



Geen opmerkingen:

Een reactie posten