U dacht wellicht dat uw kledij een goede nieuwe thuis kreeg als u ze netjes in en zak deponeerde in een van de vele groene kledingcontainers. Fout! Uit een recent lek blijkt namelijk dat die kledij gewoon wordt verkocht en dat levert enkele bedrijven aardig wat poen op!
|
Foto: stichting-kovamo.nl |
Het lek kwam aan het licht toen de gemeente Asse een opmerkelijk verzoek deed aan hulporganisaties Caritas, Spullenhulp, Oxfam en Wereld Missie Hulp. De gemeente vroeg hen hoeveel de containers hen waard waren, met andere woorden: hoeveel de organisaties bereid waren te betalen om hun eigen containers te laten staan. Niet genoeg, zo bleek al snel, want 'het Vlaams Inzamelcentrum Textiel' mocht plots enkel nog containers plaatsen in de gemeente. Hun bod? 35.475 euro per jaar, oftewel: 106.425 euro voor een driejaren-contract. Big business voor de gemeente Asse horen we u denken, maar ook het inzamelcentrum lijdt er niet echt onder. Zij verkopen de kledij, die u zo netjes inzamelde om andere, minderbedeelden te helpen, voor grof geld.
Zo krijgen ze per kilo gesorteerde merkkledij 3 tot 7 euro. In totaal blijkt het om minstens 75 miljoen euro per jaar te gaan. De andere organisaties trekken nu aan de noodbel. Ook zij geven grif toe een groot deel van de kledij te verkopen (drie kwart ongeveer), maar volgens hen gaat het merendeel van dat geld wel naar landen in nood. Waarom ze niet gewoon kledij opsturen? Heel wat landen zouden afgedankte kledingstukken simpelweg niet meer accepteren en enkel nog geld willen om in hun ontwikkelingsprojecten te pompen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten