Foto: bright.nl |
In IJsland zorgde het volk ervoor dat de regering opstapte. Nadat de grootste banken waren genationaliseerd werd besloten de schuld aan Groot-Brittannië en Nederland niet terug te betalen.
Het volk nam actief deel aan het herschrijven van de grondwet. En dat alles op een vreedzame manier. Een complete revolutie tegen de machten die de huidige wereldwijde crisis hebben georkestreerd. Daarom is IJsland de laatste twee jaar zo weinig in het nieuws. Wat zou er gebeuren als Europese of Amerikaanse burgers het voorbeeld van IJsland zouden volgen?
Bankroet
De feiten nog even kort op een rij. We schrijven 2008. Kaupthing, de grootste bank van IJsland, wordt genationaliseerd. De tweede en derde bank van het land waren al genationaliseerd. De IJslandse kroon devalueert en de beurs keldert. Het land is bankroet.
Het is 2009. Burgers protesteren voor het IJslandse parlementsgebouw en minister-president Geir Haarde dient het ontslag van de regering in. Er komen nieuwe verkiezingen. Een wetsvoorstel moet het probleem van de schuld aan Groot-Brittannië en Nederland gaan oplossen. De IJslandse bevolking krijgt tot 2046 de tijd om 3,8 miljard euro tegen 5,5 procent rente af te betalen.
Referendum
In 2010 gaat de IJslandse bevolking opnieuw de straat op, dit maal om een referendum te eisen. Tijdens een referendum in maart spreekt 93 procent van de IJslanders zich uit tegen het terugbetalen van de schuld. Het wetsvoorstel is van tafel. Ondertussen is de regering een onderzoek gestart om de verantwoordelijken voor de crisis te berechten. Vele topmannen en bankiers worden gearresteerd. Er komt zelfs een speciale gevangenis voor gepakte IJslandse bankiers.
In 2011 wordt een burgercomité gekozen om de grondwet te herschrijven. Het is voor het eerst dat IJsland zijn eigen grondwet schrijft. Toen het land in 1944 onafhankelijk werd van Denemarken nam het grotendeels de Deense grondwet over. Uit 522 kandidaten worden 25 burgers zonder politieke banden gekozen. Een concept van de nieuwe grondwet moet worden goedgekeurd door het huidige parlement en het parlement dat na de eerstvolgende verkiezingen wordt gevormd.
Lesje in democratie
Resumerend de aspecten van de IJslandse revolutie: ontslag van de regering, nationalisering van de grootste bank, een referendum zodat mensen invloed kunnen uitoefenen op economische besluiten, opsluiten van de betrokken partijen en herschrijven van de grondwet door het volk.
Groot nieuws zou je zeggen. Helaas. Het IJslandse volk heeft laten zien dat er een manier is om het systeem te verslaan en gaf de wereld een lesje in democratie.
Bron: CNN.com
Vertaling: Niburu
Geen opmerkingen:
Een reactie posten