Search This Blog

Translate

Pagina's

dinsdag 6 maart 2012

De onbenutte kracht van lachen

Ron Gutman, Foto: Wanttoknow.nl
Onlangs tijdens het joggen deed ik een interessante ontdekking; een simpele handeling die een dramatisch verschil maakte en me hielp door de meest uitdagende segmenten van lange afstand runs: Lachen. Dit inspireerde me om op een ontdekkingsreis te gaan, die me langs de neurowetenschappen, socialiteit, antropologie en psychologie zou voeren, om zo de onbenutte krachten van het lachen te ontdekken.

Ik startte mijn exploratie in Californië, met een intrigerende UK Berkeley 30 jaar durend, wetenschappelijk onderzoek, dat de lach van studenten in een jaarboek onderzocht, en vervolgens hun gezondheid en succes meten door hun gehele leven heen.
Door de lach op de foto’s in hun jaarboek op te meten konden de wetenschappers voorspellingen maken over: hoe bevredigend, vervullend en langdurig hun huwelijken zouden zijn, hoe hoog ze zouden scoren in standaardtesten met betrekking tot gezondheid, welzijn, en gelukkig zijn in het algemeen, en hoe inspirerend ze voor anderen zouden zijn. De mensen met de breedste lachen scoorden het hoogste in al de bovengenoemde categorieën.

Wat nog verrassender was, was een research project van de Wayne State University uit 2010, dat honkbalkaartjes onderzocht met daarop de foto’s van Major League spelers uit 1952. Uit de studie kwam voort dat de breedte van de lach van de spelers hun levensduur kon voorspellen! Spelers die niet lachten op hun foto bereikten een gemiddelde leeftijd van 72.9 jaren, terwijl de spelers met de stralendste lach een gemiddelde leeftijd bereikten van 79.9 jaren!

Terwijl ik mijn reis vervolgde leerde ik dat we deel uitmaken van een ras dat van nature lacht, dat we onze ‘lach krachten’, kunnen aanwenden om een positieve impact te maken op bijna elke sociale gebeurtenis, en dat lachen echt en waarlijk goed voor ons is.

Verrassend genoeg worden we lachend geboren. 3D-echotechnologie toont aan dat baby’s tijdens hun ontwikkeling lijken te lachen in de baarmoeder. Na hun geboorte blijven baby’s lachen (aanvankelijk in hun slaap), en zelfs blinde baby’s glimlachen als respons op het geluid van een menselijke stem.

Een lach is tevens een van de meest elementaire, biologische, uniforme uiting van alle mensen. Paul Ekman, (‘s werelds meest leidinggevende expert op het gebied van gezichtsuitdrukkingen) ontdekte dat lachen intercultureel is en dezelfde betekenis heeft binnen verschillende culturen, maatschappijen.
Uit studies die hij in Papua Nieuw Guinea deed, bleek dat leden van de Fore stam (die compleet van de Westerse cultuur waren afgesneden, en bekend stonden om hun ongebruikelijke kannibalistische rituelen) lachen aanwenden in situaties en beschrijvingen op dezelfde manier zoals jij en ik het zouden doen.
foto: Wanttoknow.nl

Lachen is niet slechts een universele manier van communicatie, het is tevens een frequente. Meer dan 30% van ons lachen meer dan 20 keer per dag, en minder dan 14% van ons lachen minder dan 5 keer per dag. Feitelijk zijn diegenen met de grootste superkrachten kinderen, die maar liefst 400 keer per dag lachen!

Twee studies uit 2002 en 2011 van de Uppsala Universiteit in Zweden, bevestigden dat de lach van andere mensen de controle onderdrukt die we normaliter hebben over onze gezichtsuitdrukkingen, en ons dwingt te lachen. Ze toonden tevens aan dat het moeilijk is te fronsen terwijl we kijken naar iemand die lacht.

Waarom? Omdat glimlachen evolutionair aanstekelijk is en we een onbewuste , aangeboren neiging hebben te lachen als we er een zien. Dit gebeurt zelfs onder vreemden, terwijl er geen intentie is om contact te leggen of omgang te hebben met de andere persoon. Een lach imiteren en fysiek ervaren, helpt ons te interpreteren hoe oprecht een lach is, zodat we de daadwerkelijke, emotionele toestand van de glimlacher kunnen begrijpen.

Tijdens research uitgevoerd op de Universiteit van Clermont-Ferrand in Frankrijk, werden de deelnemers gevraagd echte versus nepglimlachen te interpreteren, onderwijl ze een potlood in hun mond hielden om zo de spieren te onderdrukken die ons helpen lachen. Zonder de potloden in hun mond konden ze excellent oordelen. Echter met de potloden in hun mond (zodat ze de lach die ze zagen niet konden imiteren), was hun oordeel verslechterd. (foto)

Deze bevindingen zouden Charles Darwin niet verbaasd hebben, die als toevoeging op zijn theorieën in de evolutie van ‘De Oorsprong van Rassen’, (The Origine of Species) ook de ‘Facial Feedback Response Theory’ ontwikkelde, welke suggereert dat de handeling van het glimlachen ons eigenlijk goed doet voelen. (in tegenstelling tot dat glimlachen slechts het resultaat zou zijn van ons goed voelen).

Deze theorie wordt ondersteund door diverse, recente studies, waaronder een studie van de Echnische Universiteit in München, Duitsland. In een studie uit 2009 hebben wetenschappers daar MRI (functionele MRI)beeldvorming gebruikt om hersenactiviteit te meten in de regio’s voor emotionele verwerking, voor en na een injectie met Botox om de lachspieren te onderdrukken. De bevindingen toonden aan dat gezicht feedback (zoals imitatie van een glimlach) eigenlijk de neurale verwerking van de emotionele inhoud in de hersenen verandert, en men kwam tot de conclusie dat het circuit van emotie en geluk in onze hersenen wordt geactiveerd wanneer we lachen!

Glimlachen stimuleert in onze hersenen het beloningsmechanisme op een manier die zelfs chocolade, een wel beschouwde plezier opwekker, niet kan evenaren. In een studie uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk (gebruik makend van een elektromagnetische hersenscanner en een hartslag monitor, om ‘stemming verhogende’ waarden te creëren voor meerdere stimuli), ontdekten Britse wetenschappers het volgende. Een lach kan hetzelfde niveau van hersenstimulatie teweeg brengen als 2.000 chocolade repen!

Ze ontdekten ook dat lachen net zo stimulerend kan werken als het ontvangen van ongeveer 16.000 Britse ponden in contanten. Dat is 25.000 dollar per lach! Niet gek, met 400 glimlachjes per dag zullen een aardig aantal kids zich dagelijks voelen als Mark Zuckerberg!

En in tegenstelling tot veel chocolade, zal veel lachen je gezonder maken. Lachen heeft therapeutisch gedocumenteerde effecten, en wordt geassocieerd met: minder stress hormonen (zoals cortisol, adrenaline en dopamine), verhoogde gezondheid, en stemming verhogende hormonale niveaus(endorfinen), en lage bloeddruk. En alsof dat op zich nog niet genoeg is, laat glimlachen ons er goed uit zien in de ogen van anderen. Een recente studie van de Penn State universiteit, bevestigd dat wanneer we lachen niet alleen sympathiek en hoffelijk lijken, maar in feite als meer competent worden gezien.

Dus nu weten we dat:

* Wanneer je lacht je er goed uitziet en je je goed voelt.

* Wanneer anderen jou zien glimlachen, zij ook glimlachen.

* Wanneer anderen glimlachen, zij er ook goed uitzien en zich goed voelen.

Misschien is dit waarom Moeder Theresa ooit zei:
“Ik zal nooit al het goede begrijpen dat met een glimlach kan worden bereikt.”

Wat is hierbij het addertje onder het gras? Alleen maar dat de glimlach die je geeft groot moet zijn en oprecht. Tijdens mijn fascinerende reis om meer te ontdekken over glimlachen, vond ik iets dat veel belangrijker en groter was, dan alleen een manier bedenken om me door een uitdagende run te werken. Ik vond een simpele, doch krachtige manier om mijn leven en dat van anderen op aanzienlijke wijze te verbeteren.

Dus wanneer je er nu goed en competent uit wilt zien, je huwelijk wilt verbeteren, of stress wilt verminderen, of wanneer je je net zo goed wilt voelen als na het eten van een berg dure chocolade zonder de calorierijke consequenties ervan, of je je wilt voelen alsof je ergens in een oude matras 25.000 euro hebt gevonden, of wanneer je wilt putten uit superkrachten die jou en anderen kunnen helpen langer, gezonder en gelukkiger te leven…GLIMLACH!

Ron Gutman is oprichter en Ceo van Healthtap. Hij fungeert tevens als curator voor TedSiliconValley.

Bron: WTK








Geen opmerkingen:

Een reactie posten