Op internet wordt momenteel veel gesproken over een miraculeus geneesmiddel tegen kanker. Men weet echter al enkele jaren dat het middel bestaat, maar waarom wordt het niet op grote schaal toegepast?
Het nieuws werd oorspronkelijk vier jaar geleden gepubliceerd door de New Scientist en lezers waren uitzinnig.
Het eenvoudige molecuul dichloorazijnzuur (DCA) blokkeert het proces wat bekend staat als glycolyse en dit proces zorgt ervoor dat de meeste kankercellen hun energie verkrijgen. Door deze blokkering worden ze afgezonderd van gezonde cellen.
Bij de glycolyse wordt glucose (suiker) met behulp van enzymen in tien stappen afgebroken tot pyrodruivenzuur. Vier van de tien stappen zijn onomkeerbaar. Wanneer kankercellen werden blootgesteld aan DCA stopten ze met het maken van energie uit suiker en maakten ze energie op een manier zoals gezonde cellen doen, namelijk in de mitochondria. Hierdoor stokte de groei en vermenigvuldiging van kankercellen en stierven ze af.
Het intrigerende is dat DCA zo’n goedkoop, simpel molecuul is. Omdat DCA reeds een bestaande organische verbinding was op het moment dat de eventuele werkzaamheid tegen kanker ontdekt werd, is het juridisch niet mogelijk om deze stof te patenteren. Om die reden is het voor de farmaceutische industrie niet interessant om onderzoek te doen naar DCA, omdat er geen geld mee verdiend kan worden.
DCA werd al toegepast om zeldzame mitochondriale ziekten te behandelen. Weken na de oorspronkelijke publicatie probeerden patiënten hun eigen voorraad DCA te verkrijgen en sommige ondernemers begonnen met het opzetten van websites om het middel te verkopen. Deze werden illegaal verklaard en afgesloten door de Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit.
Vijf patiënten kregen door Evangelos Michelakis van de Universiteit van Alberta in Edmonton, Canada DCA toegediend. De resultaten werden vorig jaar gepubliceerd in Science Translational Medicine en toonden aan dat het leven van vier van de vijf patiënten mogelijk werd verlengd.
Michelakis demonstreerde dat DCA leek te werken zoals hij voorspeld had en de groei en vermenigvuldiging van kankercellen stopte. Voor zover duidelijk bleef vervolgonderzoek uit dus het is nog moeilijk te zeggen of het een goed werkend middel betreft. Dit maakt het nog altijd een potentiële remedie tegen kanker.
Door de aandacht die het onderwerp heeft gekregen zijn andere onderzoeksteams nu begonnen om zich te verdiepen in de glycolyse.
Bron: Newscientist.com
Vertaling: Niburu